Vince, Artúr
5 °C
11 °C

A kakaduk képesek megfontolt gazdasági döntéseket hozni

2017.01.07. 15:44

A kakaduk és a papagájok a legintelligensebb madarak közé tartoznak. Ugyan nem mennek el a Wall Streetre tőzsdézni, de képesek megfontolt gazdasági döntéseket hozni, írja a TheLocal egy bécsi tanulmányra hivatkozva. 

A kakaduk a főemlősökhöz hasonlóan képesek az eszközhasználatra, ugyanakkor az étel egy bottal való megszerzése több energiát és időt emészt fel, mint ha csak simán az etetőjükből falatoznának. Tehát alapvetően nem nagyon éri meg a madárnak. A kakaduk azonban képesek mérlegelni és bevállalni az extra erőfeszítést, ha elég nagy a várható jutalom.

A kísérletben a kakadu számára volt egy elsődleges (kesudió) és másodlagos (pisztácia) jutalom. A madárnak két lehetősége volt: vagy eszik pisztáciát az asztalról, vagy pedig megszerzi extra erőfeszítéssel a kesudiót a dobozból. Persze a dobozt nem lehetett bármivel kinyitni, kellett hozzá a megfelelő szerszám. A kakadu elképesztően intelligensen viselkedett:

  • Ha látta, hogy nem tudja kinyitni a kesudiós dobozt a kapott szerszámmal, akkor nem vacakolt vele, megette a pisztáciát az asztalról.
  • Ha látta, hogy a megfelelő szerszámot kapta, akkor vállalta a plusz munkát a kesudióért.
  • Ha azonban azt látta, hogy a dobozban is pisztácia van, hiába tudta volna kinyitni, inkább az asztalról ette meg ugyanazt.

Ezek az esetek jól mutatják, hogy nem tanult viselkedésről van szó. A madár csak akkor próbálkozott a doboz kinyitásával, ha arra képesnek érezte magát, na meg persze, ha olyasmi volt benne, ami megérte a fáradságot. 

Két éve új-zélandi tudósok bizonyították be, hogy a varjak olyan intelligensek, mint a hétéves gyerekek.