Térképre vitték a fogyasztás okozta károkat

2017.01.09. 19:35

Végzetes következményekkel járhat az élővilágra az emberek vásárlási és fogyasztási szokásai. Egy norvég és egy japán kutató most térképekkel mutatja meg, mennyire.

Daniel Moran, a Norwegian University of Science and Technology kutatója és Keiichiro Kanemoto, a japán Shinshu University tudósa alkotta meg azokat a térképeket, amelyek azt mutatják meg, hogy milyen hatással van az élővilágra az emberi fogyasztás.

07tb-species-superJumbo
Fotó: Credit Daniel Moran / Keiichiro Kanemoto

Az elmúlt ötszáz évben nagyjából ezer állat kipusztulásáról van tudomása az emberiségnek, ezek nagy része azért halt ki, mert megváltozott az élőhelyük. Pontos számot nem tudnak megadni, mert különböző becslések vannak erre. Az biztos, hogy többszörösére nőtt a kihalások száma ahhoz képest, amikor még nem az ember uralta a földet.

A kutatók a globális kereskedelemnek a környezetre mért hatását akarták megmutatni. A térképet összekapcsolják az országokat azokkal a területükkel, ahonnan szükségleteiket beszerzik. Főleg a veszélyeztetett állatokra koncentráltak a térképek megalkotásakor.

Három régió emelkedik ki a többi közül, nem meglepő módon ezek az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán. Az Európai Unió és az Egyesült Államok például a délkelet-ázsiai élővilágot fenyegeti a leginkább. De a világ minden részén veszélyben van a vadvilág. A fenti térkép például azt mutatja be, hogy az Egyesült Államoknak milyen a biológiai lábnyoma, hogyan hat az amerikaiak fogyasztása a világra. A sötétlila részek a szárazföldi állatok veszélyeztetését, a kék részek pedig a tengeri élőlényekre gyakorolt hatást mutatják.

Az élelmiszerek termelésének van a legnagyobb hatása az élővilág diverzitására. Például a pálmaolaj termelése, a nem fenntartható módon termelt tea, kávé, fa és gyapottermelés óriási károkat okoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek