Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Japán legnagyobb korallzátonya halott vagy haldoklik

2017.01.12. 10:19

Japán legnagyobb korallzátonyának hetven százaléka elpusztult, jelentette az ország környezetvédelmi minisztériuma. Az Okinava melletti korallzátony maradéka is haldoklik, és mivel nem sok remény van arra, hogy bármit is változzon a helyzet, valószínűleg ez a rész is elpusztul.

Halott korallok Okinawa mellett
Halott korallok Okinawa mellett
Fotó: Japán Környezetvédelmi Minisztérium

A hatóságok már tavaly novemberben kiadtak egy jelentést, hogy a túlságosan meleg víz ez okozhatja, már akkor voltak jelei a korallfehéredésnek. Azóta kissé csökkent a tengervíz hőmérséklete, de nagyon bizonytalan, hogy a korall magához tud-e térni a sokkból.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása, amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra.

A pusztuló korallok magukhoz tudnak térni, ha megszűnik az ezt okozó stressz. A Nagy-korallzátony egyik legnépszerűbb területe, az Agincourt-zátony is szinte teljesen felépült a valaha tapasztalt legpusztítóbb korallfehéredésből.