Ida
6 °C
9 °C

Magánhangzókat üvöltenek egymásra a páviánok

2017.01.12. 17:04

A páviánok kommunikációjának akusztikai elemzéséből kiderült, hogy az emberekhez hasonlóan több magánhangzót használnak, amikor morognak, csaholnak, párzásra hívnak, írja az MTI. Francia kutatók öt magánhangzót mutattak ki ezeknek az emberszabású majmoknak a hangképzésében.

A beszéd eredetéről szóló egyik alapelmélet szerint az alacsony emberi gégefő szükséges ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek jól megkülönböztethető magánhangzók kiejtésére, és az emberszabású majmok magas gégefője megakadályozza azt, hogy az emberi nyelvben található magánhangzókat kiejtsék. Kutatók szerint a nyelv mintegy 70-100 ezer éve fejlődött ki, és kevés kutatást folyt arról, milyen kapcsolat van az emberszabású majmok hangképzése és az ember beszéde között.

A Grenoble-ban lévő Alpok Egyetem kutatói Louis-Jean Boe vezetésével ezeket a párhuzamokat kutatták, amikor elemezték 15 guineai hím és nőstény pávián 1335 spontán hangképzését különféle helyzetekben, és tanulmányozták két természetes halált halt pávián hangképző szerveit. Azt találták, hogy a páviánok öt hangot hallatnak, amelyek nagyon hasonlóak az emberi beszéd magánhangzóihoz. Az ember a nyelvállás pontos irányításával képezi a magánhangzókat. A páviánok hangképző szerveinek anatómiai elemzéséből kiderült, hogy a páviánok nyelvében ugyanolyan izmok vannak, mint az emberi nyelvben. 

Ez azt jelzi, hogy a majmok ugyanúgy használják a nyelvmozgást a magánhangzószerű hangok képzésére. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi beszéd azokból az artikulációs képességekből fejlődött ki, amelyekkel a páviánokkal közös őseink rendelkeztek mintegy 25 millió évvel ezelőtt, olvasható a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.