Donát
-2 °C
12 °C

Lezárták a brit kutatóállomást az Antarktiszon

2017.01.17. 15:42

Bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram Halley VI kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések – írja a Guardianre hivatkozva az MTI. Az állomás személyzete nincs közvetlen veszélyben, elővigyázatosságból költöztetik ki őket.

A BAS hétfői közleménye szerint a márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják az állomást. Amiatt aggódnak, hogy az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület leszakadhat. A kutatók már decemberben megkezdték az előkészületeket, hogy az állomás épületelemeit 23 kilométerrel arrébb, a szárazföld belsejébe költöztessék. Eddig úgy volt, hogy a kutatás télen is folytatódik, de most úgy döntöttek, hogy márciustól novemberig zárva lesz az állomás.

A Halley VI-n 88-an élnek, de többségük csak nyáron dolgozik, még a tél beállta előtt távoznak. A létesítményt a télen is ott dolgozó 16 kutatónak el kell hagynia. Nyáron gyorsan lehetne evakuálni az embereket, ha megindulna a jégtábla leszakadása, de télen, amikor a nap 24 órájában sötétség uralkodik és a hőmérséklet szélsőségesen hideg, sokkal nehezebb lenne.

A közlemény szerint a jég változásai – különösen egy új repedés növekedése – olyan együttállást mutatnak, ami alapján a tudósok nem tudják előre jelezni, mi történik a jéggel az előttük álló télen és azután. A tengeren lebegő jégmezőről időnként leszakadnak egyes darabok, ezekből keletkeznek a jéghegyek. A glaciológusok számítógépes modellekkel igyekeznek meghatározni, mekkora a leszakadás esélye és milyen hatásai lehetnek. A kutatócsoport az antarktiszi tél elmúltával kész visszaköltözni az állomásra.

Az állomás nyolc modulja hatalmas sítalpakra szerelt cölöpökön áll a Brunt-selfjég 150 méter vastag felületén 2012 óta. Úgy tervezték, hogy könnyű legyen áthelyezni. Az elemek közül hetet már elszállítottak a szárazföldre.

A Halley kutatóállomás 1956 óta működik az Antarktiszon. Az itt dolgozó szakemberek mérései vezettek az Antarktisz feletti ózonlyuk felfedezéséhez 1985-ben. Az állomás ma is folyamatosan figyeli a klímaváltozás jelenségeit.