Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A babák emlékeznek az életük első hónapjaiban hallott nyelvre

2017.01.18. 14:04

Egy új kutatás megállapította, hogy a csecsemők emlékeznek az életük első hónapjaiban hallott nyelvre. A kutatást végző dél-koreai tudósok szerint aki nagyon korán költözik másik országba, az ugyan elfelejti az első hallott nyelvet, de valami mégis megmarad belőle – írja az MTI.

A kutatást vezető Csijoun Csoj, a szöuli Hanjang Egyetem tudósa szerint a hollandul beszélő felnőttek, akiket kisgyerekként Dél-Koreából fogadtak örökbe, meglepően jó kiejtéssel tanulták újra a születési nyelvet. Az eredmények szerint az örökbe fogadott gyerekek születési nyelvi tapasztalatai évtizedekkel később is előnyt jelentenek a hajdani nyelv megtanulásában – még ha úgy vélik is, hogy nem emlékeznek semmire.

Az eredmények azt mutatják, hogy a nyelvi tudás alapjai az élet első hónapjaiban jönnek létre, és újraélednek a későbbi tanuláskor.

– mondta Csoj.

A tanulmány során Dél-Koreából örökbe fogadott, 30 év körüli, hollandul beszélő embereket kértek arra, hogy egy rövid tanfolyam után ejtsenek ki koreai mássalhangzókat. Ezek közül sok különbözik a holland nyelvben használt mássalhangzóktól. A résztvevők kiejtését összehasonlították olyan felnőttekével, akik gyerekkorukban nem találkoztak a koreai nyelvvel, majd anyanyelvi beszélők értékelték a teljesítményüket.

A tanfolyam előtt a két csoport egyformán teljesített, utána azonban az örökbe fogadottak kiejtése várakozáson felül jobb volt a másik csoporténál. Nem volt különbség azok között, akiket hat hónapos koruk előtt, valamint akiket 17 hónapos koruk után fogadtak örökbe, vagyis nem számított, tudtak-e már beszélni valamennyire, amikor új nyelvi környezetbe kerültek.

Csoj szerint az eredményeik a szülőknek szóló üzenetet is hordoznak:

Ne felejtsük el, hogy a nyelvtanulás az élet igen korai szakaszában kezdődik, az alapok az élet első hónapjaiban keletkeznek, ahogy kutatásunk is mutatja. Beszéljenek annyit a babákhoz, amennyit csak lehet, mert ők magukba szívják és elraktározzák, ami hallanak.