Magyar kutatók programozzák a rákossejt-halált

2017.01.23. 10:49

Kiemelten foglalkozott a Nature egy magyar vezetéssel kifejlesztett rákellenes gyógyszerjelölttel. A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet munkatársai állnak, akik együttműködnek az MTA TTK Szerver Kémiai Intézetével is.

A Servier Kutatóintézet által létrehozott molekula több előnyös tulajdonságával is túltesz a korábbi, hasonló hatású szereken, így könnyebben válhat gyógyszerré. A molekulával nagyon jó eredményeket értek el leukémiás, limfómás és egyéb daganatos sejttenyészeteken, és ezeket az állatkísérletekben is meg tudták ismételni.

Blaskó Gábor akadémikus és Kotschy András, a Servier Kutatóintézet főigazgatója szerint az emberi klinikai próbákra az idén sor kerülhet.

Az új szer az úgynevezett programozott sejthalál folyamatát serkenti – írja az MTA közleménye. A programozott sejthalál (idegen szóval apoptózis) az állatokban és az emberi szervezetben is folyamatosan zajló, természetes folyamat, amely a sérült, fertőzött vagy daganatos sejtek „öngyilkosságát” teszi lehetővé.  • Tippek
  • Lakáshitel