Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Leleplezték az óceánok láthatatlan hullámait

2017.01.25. 14:48

Alakzatban úszó drónokat dobtak a vízbe a Kaliforniai Egyetem kutatói, hogy megfigyelhessék az óceán szabad szemmel nem látható mélységi hullámait. Ezek a hullámok azért jönnek létre, mert a különböző mélységekben eltérő a víztömeg sűrűsége - írja a Quartz. A különbség parányi, de a legkisebb óceáni élőlények élete szempontjából meghatározó, hogy legyen ilyen hullámok.

A kutatók úgy programozták be a filmbéli minionokra hasonlító tizenhat drónt, hogy azok mindig körülbelül 10 méteres mélységben legyenek. A pozíciójukat, mivel a gps jele elég rosszul terjed a víz alatt, néhány felszínre telepített pingelővel oldották meg. Ezek körbevették a drónokat, és hanggal jeleztek nekik, pont ahogyan a tengeralattjárók is hanggal tájékozódnak.

A mélységi hullámok a vízi tápláléklánc alján lévő planktonoknak különösen fontosak, ezek a parányi lények ugyanis nem igazán tudnak úszni. Mégis meg kell oldaniuk valahogy a helyváltoztatást, hogy párosodni tudjanak egymással. Kiderült a méréseikből, hogy a plankton éppen úgy szörföl a mélységi hullámokon, ahogy a drónjaik tették azt, hogy egy kupacban maradjanak.

A Nature című tudományos lapban közzétett tanulmány csak az első állomása a tengeri kutatásoknak, és csak azt bizonyítja, hogy a drónraj a víz alatt is együtt tartható. A következő lépésben érdemes lesz kémiai szenzorokat szerelni rájuk, hogy a tengeri tápanyagáramlást is mérhetővé tegyék.