Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szójababolajból gyártottak grafént

2017.02.01. 16:26

Egy ausztrál kutatócsoportnak sikerült szójababolajból grafént előállítania. Az új módszerrel jelentősen csökkenthető az egy atomvastagságú grafitréteg előállítási költsége – írja az MTI.

A grafén használatának egyik korlátozó tényezője, hogy sokkal drágább a többi anyagnál - mondta Zhao Jun Han, az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársa. A grafén árának csökkenése ugyanakkor elősegítené az anyag szélesebb körű alkalmazását.

Egy, a korszerű technológiával készült, magas minőségű, tíz centiméter átmérőjű graféndarab ára akár a 750 dollár is lehet. Az új módszerrel a gyártási költségek tovább csökkenthetők.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány leírja, hogy az új eljárás során az olajat addig hevítik, amíg a grafén felépítése szempontjából kulcsfontosságú elemi építőegységekre bomlik szét. Ezután lehűtik egy vékony nikkellemezen. Az eredmény egy rendkívül vékony, négyzet alakú graféndarab lesz.

Han szerint a módszer egyszerűbb és biztonságosabb, mint a jelenlegi eljárások, amelyek során sűrített gázt és vákuumozást is alkalmaznak. Reményei szerint a szójababolajból nyert grafént vízszűrők, napelemek és akkumulátorok készítésénél is fogják hasznosítani.