Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tudja, mitől tépnek be a makik?

2017.02.02. 21:58

15 évvel ezelőtt írtuk meg, hogy egy dél-floridai állatkertben arra figyeltek fel a  látogatók, hogy a lemúrok rájöttek: a környezetükben élő ezerlábúak mérge tudatmódosító hatású. A lemúrok, azaz makik meg rákaptak erre az extasyhoz hasonló anyagra.

A hallucinogén anyagot termelő anadenobolus monilicornis, a körülbelül tízezer ismert ezerlábú faj egyike (nem összetévesztendő a százlábúval!), vélhetően Dél-Afrikából vagy a Karib-szigetekről származó gyümölcsösládákban érkeztek Amerikába. Könnyen megkülönböztethetőek a helyi ezerlábúaktól, mivel kétszer olyan hosszúak és sárga-vörös színűek.

Az ezerlábú mérgét egyébként a környékükön élő állatok természetes rovarriasztóként alkalmazzák (a szőrükre illetve a tollukra dörgölik), és nemcsak Floridában, hanem Madagaszkáron is, ahol a BBC egyik természetfilmjéhez kapták le a lemúrokat, ahogy lelkesen dörzsölik a szőrükbe az egyébként cianidot is tartalmazó folyadékot, amit az ezerlábúak kettéharapásával nyernek. A makik a váladék benyalásával szépen lassan betépnek, és ahogy azt a videón is látjuk, elég kellemesen érzik magukat. 

Nem a maki az egyetlen az állatvilágban, aki rájött a tudatmódosítás mikéntjére: az afrikai csimpánzok a kólafáról szerzik be a koffein- és theobromin adagukat,  Egyenlítői Guinea őserdeiben dettó a csimpánzok és a szomszédos gorillák eszik az alchornea floribunda vagy alchornea cordifolia gyökeret, melyek

erős izgalmi állapotot, később halálos depressziót okoznak.

Tehát gyerekek: ne egyetek se ezerlábút, se alchornea floribundát, se alchornea cordifoliát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?