Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mars jégspiráljairól adott ki fotókat az ESA

2017.02.03. 15:46

A Mars északi sarki jégsapkájáról tett közzé képeket az Európai Űrügynökség (ESA) – írja az MTI. A felvételeket a Mars Express nevű űrszonda készítette.

A Mars állandó jégsapkájának átmérője 1100 kilométer. A jégrétegek a 2 kilométeres vastagságot is elérik az ESA és a NASA radarmérései szerint. A jégsapka vízjég és szilárd szén-dioxid, vagyis szárazjég elegye. Spirális alakját valószínűleg a hurrikánokhoz hasonló erős forgószelek okozzák. A sarkvidéki területek és a mérsékelt öv nagy hőmérséklet-különbségei miatt támadnak heves viharok a Marson.

A német űrközpont (DLR) közlése szerint télen a hőmérséklet mínusz 125 Celsius-fok a sarkokon, így a jég déli irányba is kiterjed. A tél elmúltával a szilárd széndioxid egyből gáz halmazállapotúvá válik, de vízjégrétegeket hagy hátra.

A képeken feltűnik egy nagy árok, az északi hasadék, amely 500 kilométer hosszú és 1000 kilométer széles. A meredek lejtőkön rétegek láthatók, amelyek a fák évgyűrűihez hasonlóan a jéglerakódás és a Marson dúló viharok során lerakódó homokréteg évszakonkénti váltakozását tükrözik. Ezekből a kutatók a Mars klímájának változására következtethetnek.

A felvételeket az ESA űrszondája a nagy felbontású sztereokamerájával (High Resolution Stereo Camera, HRSC) készítette.