Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Már csecsemőkorban a jóknak szurkolunk

2017.02.03. 15:39

A babák már azelőtt a jóknak szurkolnak, hogy beszélni tudnának – írja az Ars Technica egy új tanulmány alapján.

Azt már régóta tudják a kutatók, hogy a gyerekek korán elkezdenek vonzódni a hősök iránt, de azt nem, hogy pontosan mikortól, mert a hősies szituációkat a gyerekek nem feltétlenül tudják értelmezni, ezért vizsgálni is nehéz. Ha például valaki fegyverrel támad az áldozatra, egy bátor járókelő pedig beavatkozik, a gyereknek több dolgot is értenie kell, hogy a helyzetet a maga teljességében felfogja:

  • a fegyveres elnyomja az áldozatot;
  • a beavatkozó egyrészt legyőzi a támadót;
  • másrészt egyúttal megmenti az áldozatot;
  • végül a gyereknek azt is érzékelnie kellene, hogy a beavatkozás szándékos volt.

Az új kutatás kimutatta, hogy tíz hónaposan elkezdik azt is feldolgozni a gyerekek, ha egy jó cselekedet szándékos volt, de már ezelőtt, hat hónaposan is ösztönösen a jótettet preferálják. Ez a mélyen gyökerező preferencia a hőstettek iránt magyarázhatja, miért fordul elő évezredek óta annyi kultúra történeteiben.

Kockahősök és körözött bűnözők

A Kiotói Egyetem kutatói 132 csecsemővel végeztek kísérletet. Először különböző rajzfilmeket nézetettek velük, aztán ösztönözték őket a preferenciáik kifejezésére. Hogy könnyű legyen feldolgozni a látottakat, a kutatók olyan rajzfilmeket gyártottak, amelyekben egyszerű alakzatok játszották a szerepeket: az agresszor és az áldozat egy-egy kör volt, a beavatkozó pedig egy négyzet. Az egyik videóban az egyik kör folyton nekimegy a másiknak, a négyzet meg nézi, végül közéjük áll, amire a támadó meghátrál. Egy másikban a négyzet nem avatkozik be. Miután mindkét változatot megnézték, a babáknak választani kellett a beavatkozó és a tétlen négyzet között, és túlnyomó többséggel az előbbit választották.

Azt is tesztelték a kutatók, hogy a beavatkozás szándékosságát képesek-e felfogni a babák. Ehhez az első videóban a négyzet többször is próbált beavatkozni, de csak a végére sikerült a két kör közé állnia, míg a másodikban eleinte nem csinált semmit, és csak a legvégén került kettejük közé. E két videó között a hat hónaposak nem tudtak dönteni, nem mutatkozott meg világos preferenciájuk. A tíz hónapos alanyok viszont már megértették, hogy az első esetben szándékos segítségnyújtásról van szó, és túlnyomórészt ezt a négyzetet preferálták.

A kutatók a következő lépésben azt akarják megvizsgálni, hogy ez a preferencia milyen szerepet játszik a későbbi fázisban kialakuló erkölcsösség és heroizmus fejlődésében, és szerepet játszik-e abban, hogy valós szituációkban hogyan reagálnak hasonló helyzetben.

A tanulmány a Nature Human Behaviour szaklapban jelent meg.