Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Meglepő eredményeket hozott az űrhajósiker-kutatás

2017.02.03. 07:26

Meglepő előzetes eredményeket közöltek az egy éven át tartó űrhajósiker-kísérlet tanulmányozói. A NASA szakemberei kihasználták azt a lehetőséget, hogy az űrhajósaik között volt egy ikerpár: Scott és Mark Kelly. Korábban mindketten sokat voltak az űrben, de Scott volt az, aki majdnem egy évre a Nemzetközi Űrállomásra költözött.

A két fivér egészségügyi állapotának összehasonlítása válaszokat adhat a hosszú távú űrutazással kapcsolatos legkomolyabb egészségügyi kérdésekre. A helyzet azonban az, hogy a lehető legmeglepőbb eredmények születtek.

Mindenki azt várta ugyanis, hogy nyilván az évet az űrben töltő Scotton látszik majd meg jobban az idő múlása: nem mondhatni, hogy a mikrogravitáció káros hatásai, a szintén nem egészséges sugárzásdózis, és a nem hétköznapi ételek közül bármelyik is jót tenne az embernek. Az eredmények szerint azonban Scott Kelly jobb állapotban jött haza, mint amilyenben elhagyta a Földet: a kromoszómaláncokat lezáró telomerjei hosszabbak lettek, mint voltak. Ez azért érdekes, mert a telomereket tartják az öregedési folyamat alapjának. Minden sejtosztódáskor rövidülnek valamelyest, és ha elfogynak, a sejt képtelen rendesen működni tovább. Az űrbéli körülmények azonban mégsem gyilkolták jobban Scott telomerjeit – a kutatók szerint valószínű, hogy a szokottnál rendszeresebb és kiadósabb edzés, és a jól tervezett, alacsony kalóriás étkezések jótékony hatása felülmúlta az űr viszontagságait. Mark ellenben a Földön nem változtatott az életmódján: nem edzett többet, mint szokott, és eleve kizárta, hogy egy évig űrhajóskajára cserélje az étrendjét, így ez is különbözött.

Emelkedett a csont- és izomsérüléseket gyógyító hormonok termelése is, valószínűleg szintén az edzéseknek köszönhetően. Érdekesség viszont, hogy míg a stressz-szintet szabályozó kortizol az egy éves űrutazás alatt normális szinten volt, a visszatéréskor óriási ugrást mutattak az adatok: valószínűleg a légkörbe való visszalépés okozta izgalmak miatt. Ez azért lehet fontos, mert egy Mars-utazás végén is elég izgalmas lesz a leszállás, elég nagy probléma lenne valami komoly gyulladással kezdeni az amúgy sem egyszerű küldetést a Mars felszínén.

Vizsgálták a finommotoros mozgást és a szem-kéz koordinációt is, ezekben nem volt komoly eltérés a földi eredményekhez képest. Érdekesség, hogy végre a pihenési idő és szükséglet vizsgálatára is volt lehetőség. Most, hogy az ISS építési-bővítési munkálatainak vége, az űrhajósokat kevesebb terhelés éri, a szabadidejüket és a munkabeosztásukat is könnyebb kiegyensúlyozottra tervezni. Az egy év alatt átlag hétórás alvásokat mértek náluk, ami még földi emberként is kifejezetten jónak számít.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak előzetesek, részleteket majd csak hónapok múlva kapunk, és könnyen előfordulhat, hogy azok eltérnek majd a most közöltektől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?