Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

90 éves halat segítettek a halálba az USA-ban

2017.02.07. 09:39

Eutanáziával segítették jobblétre szenderülni a chicagói Shedd Aquarium legidősebb lakóját, egy ausztrál tüdőshalat.

grandad
Fotó: Shedd Aquarium

A Granddad, vagyis Nagypapa nevű állatot több mint nyolcvan évig láthatták az állatkert látogatói. A mintegy 120 centis, 11 kilós halat az intézmény közlése szerint „az öregedéssel összefüggő hirtelen állapotromlás” miatt altatták el.

A Shedd még 1933-ban kapta a halat az ausztráliai Sydney Aquariumtól, és becslések szerint Granddad akár 90 éves is lehetett, vagyis az USA-ban fogságban élő vízi állatok közül a legidősebb. Az amúgy védett faj képviselői nem ritkán a 100 éves kort is megérik, bár Granddad szintén Chicagóba szállított társa 1980-ban elpusztult.

Az ausztráliai tüdőshal édesvízi hal, amely az iszapos, homokos vagy kavicsos élőhelyeket kedveli. Nevét onnan kapta, hogy szárazság idején egyenesen a levegőből veszi az oxigént. Óránként egyszer-kétszer fel-feljön levegőt venni, azonban ha kiveszik a vízből, és kopoltyúi kiszáradnak, a hal elpusztul.