Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihaltnak hitt békát találtak egy afrikai barlangban

2017.02.07. 07:01

Egy nagyon ritka békát találtak Zimbabwéban, annyira ritkát, hogy a felfedezése óta eltelt 55 évben egyszer sem látták. Az Arthroleptis troglodytes nevű békafajt 1962-ben fedezték fel egy barlangban. Azóta nem jött olyan jelentés, hogy újra látták volna valahol a békát.

Emiatt felfedezése után azonnal a nagyon veszélyeztetett állatok közé tették, valójában kihaltnak gondolták. Egészen mostanáig. Robert Hopkins, a zimbabwei természettudományi múzeum kutatója és csapata talált négy példányt az állat élőhelyének tartott Chimanimaniban. Ez egy hegyvidékes terület az ország keleti részén.

A csapat még decembe 3-án talált egy hímet, majd később találtak még egy hímet és két nőstényt is. Kitartó munka eredménye volt ez, hiszen az elmúlt nyolc évüket áldozták erre a tudósok. Hopkins nem is volt a csapattal, már 75 éves, nem képes megmászni a hegyeket.

A kutatók most szaporítani szeretnék a békákat, majd visszaengedik őket természetes élőhelyükre. A világosbarna békák ismertetőjele a hátukon lévő sötétebb foltok.

A hatóságok kissé aggódnak az illegális állatkereskedelem miatt, ráadásul a tudományos világ lehet a legnagyobb megrendelő. Attól tartanak, hogy akár múzeumoknak is eladhatják az illegálisan befogott állatokat. A hatóságok éppen ezért utasították a zimbabwei nemzeti parkok igazgatóit, hogy készítsenek terveket, hogyan próbálják megvédeni a régiúj békafajt.