Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Nagyon ritka fehér szivárványt fotóztak a Balatonnál

2017.02.08. 07:06 Módosítva: 2017.02.08. 14:19

Meglehetősen ritkán látható légköroptikai jelenséget látott olvasónk, Százados Miklós és családja vasárnap délután egykor, Siófokon, a Balaton partján. A tó lassan olvadozó jégpáncélja fölött az enyhén ködös, párafoszlányos levegőben fehér ívet vettek észre, olyasmit mint amit nyáron eső után sokan látnak, csak a szivárványtól eltérően ennek a jelenségnek nem voltak élénk színei.

A ködívként ismert jelenség leginkább földközelben, ködös időben vagy felhőkben figyelhető meg, a nap ilyenkor a megfigyelő háta mögül világítja meg a párás, ködös levegőt. A ködív a szivárványtól eltérően azért nem tűnik nagyon színesnek, mert a levegőben lévő, a fényt megtörő vízszemcsék sokkal kisebbek, mint eső esetén, a fény nem tud tökéletesen alkotóelemeire bomlani, így az ív külső részén csak halvány vörös, míg belül halvány kék szín vehető ki, vagy éppen azok sem.

A halványsága miatt fehér szivárványnak is nevezett ködív is lehet többgyűrűs, mint a szivárvány, valamint éjjel, holdfény mellett is észlelhető megfelelő légköri viszonyok mellett. A látott ív nagysága egyébként attól függ, milyen magasan jár a nap az égen: minél magasabban, annál laposabb a fehér szivárvány.

Magyarországon talán még nem is nagyon fotóztak fehér szivárványt, szerencsénkre Miklós úgy döntött, hogy a telefonjával készített képeket megosztja az Index olvasóival, így családján kívül mások is megcsodálhatják a különleges természeti jelenséget.

Update: Landy-Gyebnár Mónika asztrofotós, a különféle légköroptikai jelenségek jó ismerője cikkünk megjelenése után annyit fűzött hozzá a jelenséghez, hogy “a ködív nem oly ritka, bár kétségkívül különleges jelenség. Hazánkban is rendszeresen megfigyelik, akik ismerik a jelenséget és tudják, mikor érdemes keresni. Mivel kevésbé szembetűnő, mint a szivárvány, így a laikusok számára valóban sokkal ritkábbnak tűnhet. Szintén vasárnap, de Bogláron fotózott Kiss Zoltán, illetve Hérincs Dávid meteorológus Egyházasrádócon ugyancsak vasárnap. Vagyis, ha a körülmények rendelkezésre állnak, akkor egészen sokfelé lehet látni. Legkönnyebb azonban, ha az ember ködös este egy olyan helyen, ahol nincs zavaró közvilágítás, maga állítja elő, ez akár egy hétköznapi zseblámpával is megoldható."

Update 2: Olvasónk, Fülöp Rozi is látott, sőt fényképezett 4 éve hasonló ködívet "valahol Nagyvázsony és Monoszló között félúton", el is küldte a képet, amit ezúton is köszönünk: