Aliz
6 °C
14 °C

Aki a padlót bámulja, az terrorista - erre jutott a 1,5 milliárd dolláros kutatás

2017.02.09. 11:44

Egymilliárd, más források szerint másfél milliárd dollárt költött el egy viselkedéstudományi kutatásra az USA utazásbiztonsági kormányhivatala, a TSA, melyről egy belső jelentés most kiderítette, hogy valószínűleg semmit sem ér.

A kutatás lényege az volt, hogy olyan viselkedésmintákat kerestek, melyek jellemzők lehetnek a terroristákra, és melyek lebuktathatják a határátlépéskor idegesen vagy bármilyen más szempontból gyanúsan viselkedő veszélyes elemeket.

A 2013-ban közzétett listán olyan elemek szerepeltek, mint például az ugráló ádámcsutka, a késés, a remegés, az ásítás, a szokottnál gyakoribb torokköszörülés, nem a helyzethez illő ruházat, a padlóra szegezett tekintet, vagy ellenkezőleg, a bámuló ábrázat, sőt: az álruha.

Az amerikai jogvédő szervezet, az ACLU kiperelte a kormányhivatal programmal kapcsolatos belső feljegyzéseit, melyekből kiderült, hogy a módszer, melynek kifejlesztésére rengeteg közpénz ment el, és amit időközben a Disney World biztonsági őrei is átvettek, és amelyre több nagyváros, például San Bernadino is dollármilliókat költött, szóval az a módszer nem több, mint egy egyszerű lista, melynek csak annyi haszna van, hogy áltudományos alapot szolgáltat a kipécézett emberek vegzálására.

Az ACLU-hoz eljuttatott rengeteg dokumentum átvizsgálása után a jogvédők kijelentették, hogy semmiféle megalapozott tudományos háttere nincs a módszernek, ráadásul a belső feljegyzések között több olyan is volt, ahol a módszert alkalmazó ügynökök és dolgozók panaszkodtak arra, hogy a módszer nem több annál, mint hogy mindenkit kiemelnek, aki bármi miatt is kilóg a sorból.

A TSA hivatalosan visszautasította az ACLU megállapításait, és közleményük szerint továbbra is kiállnak a rendszer hasznossága mellett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?