Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltott mérgező anyagokat találtak a Csendes-óceán mélyén

2017.02.13. 22:45

Nagy koncentrációban találtak régóta betiltott szennyező anyagokat tudósok mélytengeri élőlények zsírszöveteiben, írja a BBC. Az elvégzett mérések alapján a Csendes-óceán mélyén sokkal több a mérgező anyag, mint például Kína legszennyezettebb vizeiben. 

Az 1970-es években az Egyesült Államokban betiltottak több kémiai vegyszert, amit az előtt évtizedekig gyártottak. Ilyen volt a szigetelésre és égésgátlóként használt PCB nevű szerves klórvegyületet, amiből az 1930-as és '70-es években 1,3 millió tonnát készítettek. Ezek az anyagok nem bomlanak el a természetben, az ipari balesetek és hulladéklerakók miatt a tengerfenékre kerültek, ahol hatalmas koncentrációban vannak jelen, és komoly hatással vannak a helyi ökoszisztémára. 

A tudósok az óceán fenekén élő rákokat vizsgálva észlelték a problémát. Mélytengeri "leszállóegységeket" eresztettek le hajókról tíz kilométer mélyre a Mariana-árokba és hét kilométernyi mélységbe a Kermadec-árokba, ahol begyűjtötték az élőlényeket. Az állatok vizsgálata során azt az eredményt kapták, hogy a rákok zsírszöveteiben lévő szennyezőanyag-koncentráció 50-szer magasabb, mint a Liaohe-folyóban (Kína egyik legszennyezettebb folyójában) élő rákoké.

Hogy pontosan hogyan, milyen mechanizmusok során kerültek az óceán mélyére a szennyező anyagok, illetve milyen befolyásuk van a táplálékláncra, egyelőre nem tudni. Az azonban most már biztos, hogy a mélytengeri élővilág súlyosan ki lett téve az ember által alkotott szennyező anyagoknak.