Jenő
-3 °C
6 °C

Magányos György bebalzsamozva tér haza Galápagosra

2017.02.16. 14:28

Magányos György, a 90 évesen elpusztult híres óriásteknős bebalzsamozott teste hazatér Amerikából a Galápagos-szigetekre. Fajának utolsó egyede volt, írja az MTI az ecuadori környezetvédelmi minisztérium közleményére hivatkozva.

Magányos György, vagyis Lonesome George 2012-ben múlt ki, mert már nagyon öreg volt. Testét elküldték a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumba (AMNH), ahol bebalzsamozva kiállították. Pénteken visszaszállítják a Santa Cruz szigetére, ahol február 23-ától a közönség is megtekintheti. Az utolsó óriásteknős bebalzsamozásáról az alábbi videót készítette az AMNH: 

Utolsó ismert képviselője volt a fajának (Chelonoidis nigra abingdonii), utóda nem született, hiába próbálkoztak a Galápagosi Nemzeti Park szakemberei párt találni neki a hasonló fajok egyedei között. Halála előtt 75 kilogrammot nyomott és másfél méter hosszú volt.

Magányos Györgyöt 1971-ben fedezték fel az Ecuadorhoz tartozó szigeten. A világ környezet- és állatvédői számára a fajok fennmaradásáért folytatott küzdelem szimbólumává vált.

A Galápagos-szigeteken 45-50 ezer teknős él, egy részük kizárólag itt található. A szigetek egyedülálló élővilága inspirálta Charles Darwint a természetes kiválasztódás elméletének megalkotására.