Árpád
-2 °C
4 °C

Száz százalékig véd egy új malária elleni oltás

2017.02.16. 15:11

Klinikai teszteken bizonyult hatásosnak a Sanaria Inc. biotechnológiai cég támogatásával kifejlesztett új malária elleni védőoltás. A tübingeni Eberhard Karls Egyetem Trópusi Betegségek Intézete és a német járványtani központ (DZIF) összefogásával kifejlesztett oltás kis számú önkéntesben steril, 100%-os immunitást hozott létre maláriával szemben, tájékoztatta az Indexet a kutatásban részt vevő Sulyok Mihály, a tübingeni egyetem kutatóorvosa.

A kutatók – köztük magyar orvosok – a Sanariától kapott teljesen aktív, potenciálisan halálos malária kórokozókkal fertőztek meg 67 egészséges önkéntest. Közülük kilencen előzőleg a legmagasabb dózist kapták a Sanaria fSPZ-CVac nevű vakcinából: három ismétlő lépésben, négyhetes intervallumokban oltották be őket. Az eredmények biztatóak: a vakcina tíz héttel az utolsó oltás után is 100 százalékos védettséget nyújtott számukra a megbetegedést okozó Plasmodium falciparum parazita ellen. Korábbi védőoltások csak 90-95 százalék körüli eredményt tudtak felmutatni e téren.

A tökéletes immunreakciót nagy valószínűséggel egyes T-limfociták és antitestek váltották ki a májban megjelenő, ott elszaporodó paraziták hatására, mondta Peter Kremsner professzor. A kutatók az antitesteket vizsgálva olyan fehérjemintázatokat találtak, amik alapján tovább fejleszthetik az oltóanyagot. A Nature-folyóiratban szerdán megjelent kutatási eredmények szerint az új malária elleni védőoltás hatásossága ugyanis jelenleg a dózistól és a beadás rendjétől függ. Ha ezeket sikerül tökéletesen beállítani, akkor az eddig ismert leghatékonyabb módja lehet a védekezésnek, segítségével és a helyi járványügyi hatóságokkal összefogva végleg visszaszoríthatják a maláriát a leginkább fertőzött területeken.

A világ lakosságának több mint felét fenyegeti a maláriafertőzés, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak 2015-ben 214 millióan betegedtek meg a lázban. A fertőzöttek 90 százaléka Fekete-Afrika legszegényebb részein él, háromnegyedük öt év alatti gyerek. Az utóbbi évek hoztak ugyan eredményeket a nőstény Anopheles szúnyogok terjesztette parazitikus kór elleni küzdelemben, volt ahol a betegek száma jelentősen csökkent, de még mindig nagyjából 438 ezer ember hal meg évente maláriában, és a globális küzdelem is félresiklani látszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?