Erzsébet
1 °C
4 °C

Több millió gyerek születhet idő előtt a szmog miatt

2017.02.16. 10:34

Évente csaknem 15 millió baba születik a terhesség 37. hete előtt, és a koraszületés a vezető halálok az öt évesnél fiatalabb gyerekek körében, valamint életreszóló tanulási problémákat, érzékszervi fogyatékosságokat okoz, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentéséből.

A Stockholmi Környezetkutató Intézet (SEI) szakértői ezen a nyomon elindulva 183 ország légszennyezettségi és születési adatait elemezve arra jutottak, hogy évente 3,4 millió koraszülés kapcsolható a rendkívül rossz levegőhöz, a szmoghoz, és leginkább a szubszaharai Közép-Afrika, Észak-Afrika valamint Dél-Kelet Ázsia van a legrosszabb helyzetben e tekintetben, írja a Guardian.

Kutatásunk szerint a koraszülések 18 százaléka köthető a légszennyezettséghez, ezzel számszerűsítettük a kis szálló szilárd részecskék hatását a magzatokra” – közölte Chris Malley, a SEI kutatásának vezetője. A kutatás becslést nyújt a szennyezett levegőjű térségek koraszülési számaihoz, igaz azzal a korlátozással, hogy sajnos a legszennyezettebb területekről nincsenek megbízható adataik. A kutatási adatokat felülvizsgáló független szakértők szerint a SEI eredményei még így is óvatosnak számítanak, a valós helyzet ennél is rosszabb lehet. (Az Index Defacto blogja nemrég foglalkozott egy hasonló kutatásról, korábbi cikkünket itt lehet elolvasni.)

A koraszülések számának alakulásában természetesen több más faktor, így például a szegénység, különféle vírusos és bakteriális fertőzések, dohányzás, alkohol, droghasználat is szerepet játszik, de a tanulmány alapján vitathatatlannak tűnik, hogy a légszennyezettség csökkentése sokat javítana a helyzeten szerte a világban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?