Edit
15 °C
29 °C

A téli sportoknak is keresztbe tesz a globális felmelegedés

2017.02.17. 09:32

Hetven százalékkal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt, írja az MTI svájci kutatók bejelentésére hivatkozva. A klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.

Az Alpokban több területen is az elmúlt 150 év leggyengébb hóhozamát mérték decemberben, írta közleményében Christoph Marty, a davosi Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) munkatársa. Ausztria több régiójában is extrém száraz volt az időjárás decemberben, a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet szerint a csapadék mennyisége az egész országban 79 százalékkal az átlag alatt volt. A kevés csapadék és a hegyekben mért magas hőmérséklet együtt azt eredményezte, hogy a friss hó mennyisége 60-75 százalékkal az átlagos decemberi hómennyiség alatt volt.

A The Cryosphere című szaklapbanmegjelent tanulmányuk elkészítéséhez a svájci tudósok számos aktuális és múltbéli időjárási adaton és különböző klímaváltozási modelleken alapuló részletes becsléseket készítettek. A Lausanne-i Műszaki Egyetem munkatársaival közösen végzett munkájuk során az SLF kutatói arra jutottak, hogy a hegyvidéki területen a jövőben egyre ritkább lesz a havas karácsony. Az Alpok hótakarója az évszázad végéig minden magassági szinten és minden modell esetén csökkenni fog.

A leginkább érintett régiók az 1200 méter alatti területek, de még a 3000 méter feletti területeken is 40 százalék körüli visszaesés várható. "Ha úgy folytatjuk, ahogyan eddig, akár 70 százalékkal is csökkenhet a hótakaró. A csökkenést azonban 30 százalék körül lehetne korlátozni, ha sikerül a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartani. Az Alpok hótakarója mindenképpen csökkenni fog, de a jövőbeli kibocsátás mértékétől függ, hogy mennyire".

A kutatás során kiderült az is, hogy megrövidül az alpesi tél. A klímaváltozás alapján a tudósok arra számítanak, hogy a síszezon fél-egy hónappal később fog kezdődni, mint ma. A klímaváltozási modellek többsége ugyanakkor a század vége felé a téli csapadék mennyiségének enyhe emelkedését jelzik. "Kutatásaink szerint azonban a csapadék az ezzel párhuzamosan növekvő hőmérséklet miatt nem hó, hanem eső formájában fog hullani" - tette hozzá Marty.