Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Igazságot a nyolcadik kontinensnek!

2017.02.18. 12:31

Új kontinenst találtak a Csendes-óceán déli részén – írja a Reuters.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Zélandiát nem most találták, de hosszú ideje vita folyik arról, hogy önálló kontinensnek tekinthető-e, egy új tanulmány viszont egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy felkerülhessen a térképre, aminek a tanulmányt jegyző kutatók szerint már éppen itt lenne az ideje.

zélandia01.gif

Egyes geológusok már évtizedek óta Zélandia kontinenssé nyilvánítása mellett érvelnek. Magát a nevet először 1995-ben használták, de azóta se terjedt el igazán széles körben. Az Amerikai Geológiai Társaság szaklapjában, a GSA Todayben megjelent tanulmány az eddigi tudományos bizonyítékokat gyűjti össze, eszerint a 4,9 millió négyzetkilométeres terület a földtani a tulajdonságai alapján megérdemelné, hogy ne mikrokontinensnek vagy kontinenstöredéknek tekintsük, hanem ugyanolyan teljes jogú kontinensnek, mint a hét ma is elismert társát. (Már ha a hét kontinenst elismerő modellt vesszük alapul, mert léteznek alternatív felosztások is.)

Zélandia meg- és elismerését nehezíti, hogy 94 százaléka víz alatt fekszik. A nagyjából India-méretű terület legnagyobb tengerszint feletti része a Új-Zéland, de más kisebb szigetekkel együtt például Új-Kaledónia és a Norfolk-sziget is hozzá tartozik. A Gondwana nevű őskontinensből szakadt ki Ausztráliával együtt, majd utóbbitól különválva, 60-85 millió éve süllyedhetett el.

zélandia02

Ha kihúzhatnánk a dugót az óceánból, mindenkinek világos lenne, hogy hegyláncok és egy nagy kontinens magasodik az óceáni kéreg fölött

– mondta az új-zélandi Nick Mortimer, a tanulmányt jegyző nemzetközi kutatócsapat egyik tagja.