Szilárda
-4 °C
2 °C

Tíz év után kapott új arcot egy amerikai férfi

2017.02.18. 14:49

2006-ban megpróbált végezni magával egy amerikai férfi. Bár túlélte az esetet, az arca a felismerhetetlenségig roncsolódott. Tíz év után hajtottak végre rajta arctranszplantációt – írja a People. 

image

A 21 éves Andy Sandness annyira depressziós volt, hogy egy puskával akart véget vetni az életének. Az öngyilkossági kísérlet szerencsére nem sikerült, elmondása szerint könyörgött a kiérkező mentősöknek, hogy ne hagyják meghalni. Túlélte, viszont nem volt orra, állkapcsa és mindössze két foga maradt. Nem tudott tükörbe nézni, csöveken keresztül kellett lélegeztetni és etetni. Négy és fél hónap alatt nyolc műtéten esett át, mielőtt hazamehetett.

Egy lehetőség

Sandnessnek nem volt társasági élete, a gyerekek féltek tőle, amikor megkérdezték, mi történt vele, azt hazudta, vadászbaleset. Villamosmérnök-gyakornokként dolgozott, mikor 2012-ben kapott egy telefonhívást a korábbi sebészétől,  Dr. Samir Mardinitől, hogy indul egy arctranszplantációs program, amiben részt vehetne. Egy szigorú pszichiátriai értékelés után 2016 januárjában zöld utat kapott. 

Öt hónapba telt, mire alkalmas donort találtak neki. 2016 júniusában egy Calen Ross nevű férfi öngyilkos lett, az ő terhes özvegye pedig teljesítette a férfi utolsó kívánságát, aki így szervdonor lehetett.

A műtét 56 óráig tartott, 60 sebész, nővér és aneszteziológus vett részt benne, Sandness pedig megkapta a donor orrát, arcát, száját, ajkait, állkapcsát, állát és fogait. A műtét sikeres volt, a férfi pedig már a családalapításon gondolkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!