Erzsébet
1 °C
4 °C

Több tízezer éve szunnyadó organizmusokat ébresztettek fel

2017.02.18. 13:44

Akár 50 ezer éve is szunnyadhatnak azok a mexikói Naica kristálybarlangjában talált mikroorganizmusok, amiket tudósoknak sikerült most életre kelteni – írja a BBC. A kutatók már felfedeztek élőlényeket a barlangok falában, de meglepő volt, hogy magukból a gipszkristályokból is sikerült izolálniuk őket.

A Chihuahua-sivatag alatti naicai bányarendszert 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, amikor ólom és ezüst után kutattak. Itt található a világ legnagyobb kristályképződménye, ami 11 méter hosszú és 55 tonna. A savas környezetű barlangban 40-60 fok és 90-99 százalékos páratartalom uralkodik, fény nincs, épp ezért érdekes, ahogy a mikrobák képesek voltak a látszólag lehetetlen körülmények között fennmaradni. 

94719575 whatsubject

A több méter hosszú, évmilliók alatt kialakuló gipszkristályok nem tökéletesek, több hiba is keletkezett az anyag szerkezetében. Ezek hatására kis üregek jöttek létre, megteltek folyadékkal, amiket a kristály magába zárt. Ezeket a zárványokat felnyitva jutottak hozzá a tudósok a mikroorganizmusokhoz, amiket laboratóriumi körülmények között sikerült életre kelteni.

Ha van élet más bolygón, az ilyen lehet

A felfedezés Penelope Bostonhoz, a NASA Asztrobiológiai Intézetének igazgatójához és csapatához fűződik. Elmondta, hogy alaptalanok azok a kételyek, miszerint a mikroorganizmusok igazából a bányászok vagy a kutatók okozta szennyeződés eredményeképpen kerültek a barlangba, ugyanis ők mindent az előírásoknak megfelelően végeztek el. 

Az eredmények továbbá erősítik azt az álláspontot, hogy ha van élet a Földön kívül is, akkor az jó eséllyel a föld alatt létezhet, és a naicai barlangrendszerben talált organizmusokhoz hasonlóan kemoszintézis (szervetlen anyagok eloxidálásával nyert energia) útján tartja fenn magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?