Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt gázt adunk, ott tönkremegy az óceán

2017.02.22. 15:52

A műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét akár 30 százalékát is. Ezek együtt sokkal nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat, mint más plasztikhulladékok – idézi az MTI a Természetvédelmi Világszövetség jelentését.

A szakemberek hét földrajzi régióban vizsgálták a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származó mikroműanyagok előfordulását. A jelentés szerint az évente az óceánokba kerülő, nagyjából 9,5 millió tonnányi plasztikhulladék 15-31 százalékát tehetik ki az 5 milliméternél nem nagyobb mikroműanyagok. Ezeknek csaknem kétharmada az autógumik kopása és a műszálas ruhák mosása révén kerül a természetbe.

A jelentés szerint a fejlett világ bizonyos részein, ahol hatékony hulladékkezelés folyik (például Észak-Amerikában), a mikroműanyagok nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb méretű plasztikhulladékok. Ázsiában a szintetikus textilek, Amerikában, Európában és Közép-Ázsiában az autógumik a mikroműanyagok elsődleges forrásai.

Joao de Sousa, a Természetvédelmi Világszövetség munkatársa szerint az eredményeket figyelembe kell venni az óceánok szennyezésének megfékezését célzó globális stratégiák kidolgozásakor. A szabályozásnak ki kell terjednie a termékek és az infrastruktúra áttervezésére, valamint a fogyasztói magatartás megváltozására is. A jelentés remek kezdeményezésnek nevezte a kozmetikai termékekben használt mikroszemcsék betiltására irányuló törekvéseket, bár megjegyezte, hogy ezek a mikroműanyagoknak csupán 2 százalékát teszik ki.

A mikroműanyagok a stabil kémiai szerkezetük miatt rendkívül ellenállók, így a mikroorganizmusok képtelenek lebontani őket. A halak, kagylók és tengeri madarak tévedésből megeszik őket, így a mikroműanyagok a tengeri élővilág pusztulásához is hozzájárulnak.