Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A terhesség alatti nemi herpesz növeli az autizmus esélyét

2017.02.23. 11:40

Kétszer valószínűbb, hogy autista lesz a gyermeke annak a nőnek, aki a terhesség korai szakaszában nemi herpesszel fertőzött, írja a TheLocal amerikai és norvég kutatók tanulmányára hivatkozva. Az eredményeket az American Society for Microbiology folyóiratban jelent meg.

Herpes simplex virus TEM B82-0474 lores
Fotó: CDC/Dr. Erskine

A kutatók 412 autista gyermek édesanyjának vérét hasonlították össze 463 olyan mintával, ami egészséges gyermekek anyjától származott. Kétszer vettek vért: a terhesség 18 hete körül és szüléskor. A mintákat öt, az autizmussal korábban összehozott kórokozóra tesztelték:

  • toxoplazmózist okozó Toxoplasma gondii
  • rubeóla vírus
  • cytomegalovírus (egyfajta herpeszvírus)
  • herpes simplex vírus 1 (HSV-1)
  • herpes simplex vírus 2 (HSV-2)

Az eredmények szerint egyedül a HSV-2 kapcsolható össze az autizmus kialakulásával: az anya herpeszvírusra adott immunválasza károsíthatja a magzat központi idegrendszerét, ezzel növelve a betegség kialakulásának esélyét. Tehát a környezeti tényezők - az anya immunrendszere - is szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Az Egyesült Államban minden 68 gyerekből egy szenved autizmusban, illetve minden ötödik nőnek van gyógyíthatatlan nemi herpesze.