Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Közel húsz százalékkal többen depressziósak, mint tíz évvel ezelőtt

2017.02.23. 20:16

A világ népességének több mint 4 százaléka küzd depresszióval és elsősorban a nőket, a fiatalokat és az időseket fenyegeti a pszichiátriai betegség mindennapokat megbénító hatása - írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján az MTI.

Az szervezet adatai szerint 2015-ben nagyjából 322 millió ember küzdött depressziós betegséggel a világon. Ez 18,4 százalékos növekedést jelent egy évtized alatt, ami az emberek növekvő élettartamával van összefüggésben.

A depresszió okozta fásultságból és kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés éves szinten több mint ezer milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget jelent.

Dan Chisholm, a WHO mentális egészséggel és a pszichoaktív szerek használatának hatásaival foglalkozó részlegének munkatársa szerint a depresszió a legfőbb oka a munkaképtelenségnek ma a világban. Hozzátette, hogy a betegség másfélszer  gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál. A jelentés szerint a depresszióval küzdőkön túl további 250 millió ember szenved szorongásos betegségektől, köztük fóbiáktól, pánikrohamoktól, kényszerbetegségtől és poszttraumás stressz-szindrómától.

Az említett mentális állapotoktól szenvedők csaknem 80 százaléka él alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ami ellent mond annak a nézetnek, hogy ezek a gazdagok betegségei. Három csoport érzékeny különösen a depresszióra: a fiatalok, a várandós, vagy nemrég szült nők és az idősek. Chisholm szerint a mai fiatalokra olyan nyomás nehezedik, amely talán még egyetlen korábbi nemzedékre sem.

"Egy másik csoport a várandós vagy nemrég szült nők. A depresszió rendkívül gyakori ebben az időszakban, és az érintettek nagyjából 15 százalékánál nem csupán enyhe, hanem diagnosztizálható depresszió jelentkezik. Amikor abbahagyjuk a munkát, vagy elveszítjük a társunkat, törékenyebbé válunk, sebezhetőbbé a testi betegségekkel szemben és a depresszióhoz hasonló állapotok is gyakoribbá válnak".

Chisholm szerint évente nagyjából 800 ezren vetnek véget önkezűleg az életüknek. A magas jövedelmű országokban a férfiak, míg az alacsony- és közepes jövedelmű országokban a nők körében gyakoribb az öngyilkosság.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.