Jolán
2 °C
4 °C

A poszméhek okosabbak, mint hittük

2017.02.27. 12:17

A méhekről tudjuk, hogy nagyon fontos szerepet töltenek be a virágok beporzásával, a méhkolóniák pedig olajozottan működő, fejlett közösségek. Egy új kutatás szerint viszont maguk az egyes méhek is jóval okosabbak is, mint amit egy rovartól várnánk  írja a Christian Science Monitor.

A kutatóknak ugyanis sikerült megtanítani poszméheket golfozni, vagy legalábbis ehhez hasonló, rájuk szabott labdajátékot játszani. Az volt a rovarok feladata, hogy egy kis labdát lökdössenek egy megadott helyre, ha finom cukros jutalmat akarnak kapni. Maga a poszméhek betanítása valamire nem újdonság, de ez az igen, hogy az ösztönös viselkedésüktől ennyire eltérő feladatot sajátítsanak el.

A Science szaklapban megjelent tanulmány szerzői a poszméheket különböző módszerekkel tanították meg a labda mozgatására:

  • Az elsőben egy korábban betanított poszméh vagy egy távirányítású műanyag-poszméh mutatta be a játékot.
  • A másodikban csak magát a labdát mozgatták a helyére a poszméhek számára láthatatlan mágnessel.
  • A harmadikban semmit nem mutattak meg nekik elöljáróban.

Az első módszerrel tanított poszméhek mindegyike képes volt megtanulni a játékot, és a mágneses módszerrel találkozóknak is 80 százaléka. Csak a harmadik eset volt kevésbé sikeres, előzetes információ nélkül csak két poszméhnek sikerült a feladat.

Nemcsak megtanulták, tovább is fejlesztették

De nem is ez az igazán érdekes, hanem az, hogy ezután a szabályokat elsajátító poszméhek elkezdtek új módszerekkel próbálkozni, hogy gyorsabban tudják megnyerni a játékot, vagyis továbbfejlesztették a megtanult stratégiát.

Például a demonstrációs fázisban három labdából csak a legtávolabbi volt mozdítható, ezért az előre betanított poszméhek csak ezzel próbálkoztak, de az új poszméhek ezután a közelebbi labdát használták, hogy gyorsabban célba érjenek vele. Más poszméhek rövidebb útvonalat választottak, mint a bemutatót tartó, előre betanított társaik. Megint másik poszméhek arra jöttek rá, hogy gyorsabb, ha húzzák a labdát, mintha lökdösnék.

Ez a kognitív rugalmasság példátlan, különösen ilyen miniatűr agynál

mondta Clint Perry, a tanulmány egyik társszerzője az NPR-nak. A vezető szerző, Olli Loukola szerint ez azt bizonyítja, hogy a hagyományos elképzeléssel szemben a kis agyméret nem feltétlenül jelent gyengébb kognitív képességeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?