Árpád
-2 °C
4 °C

Tíz százalékkal kevesebb orrszarvút öltek meg tavaly a Dél-afrikai Köztársaságban

2017.02.27. 19:14

Tíz százalékkal csökkent tavaly a Dél-afrikai Köztársaságban megölt orrszarvúk száma, de még így több mint 1000 védett állatot ejtettek el orvvadászok - írja az MTI.

A múlt évben 1054 rinocéroszt öltek meg a szarváért, egy évvel korábban 1175-öt. A dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium szerint a csökkenés gyakorlatilag egyetlen rezervátumra, a Kruger Nemzeti Parkra vonatkozik, ahol 662 orrszarvútetemet találtak a 2015. évi 826-tal szemben, vagyis 20 százalékkal kevesebbet. 

A javulás a vadorzók elleni hatékonyabb fellépésnek köszönhető: a Kruger Nemzeti Parkban tavaly több mint kétszer annyi - 680 - orvvadászt és közvetítőt fogtak el, mint 2015-ben. 

Már a második évben csökkent az elejtett orrszarvúk száma a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol a világ rinocéroszállományának 80 százaléka - 18 ezer szélesszájú és 2000 keskenyszájú orrszarvú - él.

Már négy évtizede nemzetközi egyezmény tiltja az orrszarvútülökkel való üzletelést, az újgazdag ázsiai országok (Kína, Vietnam) csillapíthatatlan éhsége a gyógyhatásúnak és afrodiziákumnak tekintett testrész iránt azonban fellendítette a vadorzást, és a 2008. évi 83-mal szemben 2014-ben már 1215 orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában. 

A környezetvédelmi minisztérium aggasztó fejleménynek tartja, hogy tavaly 46 elefántot öltek meg agyarukért orvvadászok a Kruger Nemzeti Parkban, ahol néhány éve még ismeretlen volt e jelenség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?