Új szuperbaktérium került fel az Egészségügyi Világszervezet listájára

2017.02.27. 22:54

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállított egy listát, amiben az emberiségre legveszélyesebb szuperbaktériumokat rangsorolják -írja a BBC. 
A lista élén a Gram negatív baktériumok találhatóak, mint például az E. coli, ami vérmérgezést vagy tüdőgyulladást idézhet elő gyengébb kórházi betegeknél. 

A listát a nyári G20 világcsúcson is elő fogják venni, ugyanis a szervezet célja, hogy a gazdasági nagyhatalmak kormányai komolyan vegyék a szuperbaktériumok veszélyeit, és támogassák a kutatásokat, amelyek megoldáshoz vezethetnek. 

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese, Dr Marie-Paule Kieny szerint az antibiotikumnak ellenálló baktériumok száma rohamosan nő, miközben gyakorlatilag nincsenek ellenszerek, amelyek bevethetőek lennének. Azért tartja fontosnak, hogy a kormányok is beszálljanak a harcba, mert ha egyedül a gyógyszeripartól várják a megoldást, az emberiség ki fog futni az időből. Ezen kívül még annak a veszélye is fennáll, hogy a nagy vállalatoknál nagyobb szempont lesz a magasabb profit, mint a hatékonyabb megoldás. 

A lista összeállításában szempont volt, hogy az adott baktérium mennyire gyógyszer-rezisztens, a baktériummal összefüggő globális halálozási ráta, és az egészségügyi rendszerekre nehezedő teher szerint. 

A lista tetejére került a Klebsiella baktérium, ami a carbapenemekkel szemben lett rezisztens. Az Egyesült Államok egy jelentése szerint egy nő halála köthető a baktériumhoz, ami az orvosok rendelkezésére álló 26 antibiotikum mindegyikére rezisztens volt. 

A listán a következő baktériumok és baktériumcsoportok szerepeltek három kategóriában: 

  • Válságos: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae (ide tartozik a fent említett Klebsiella is)
  • Magas Prioritású: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter, Szalmonella, Gonokokkusz,
  • Közepes Prioritású: Haemophilus influenzae, Shigella


  • Hírek
  • Bankszámla