Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A felmelegedés miatt lassabban olvad a hó, és ez baj

2017.02.28. 17:02

Bár azt gondolhatnánk, hogy minél melegebb van, annál gyorsabban olvad el a hó, valójában éppen fordított a helyzet: a globális felmelegedés hatására az olvadás lassul, aminek komoly negatív következményei vannak – írja a New Scientist.

A jelenség lényege röviden:

  1. Alapjáraton a hó télen a hegyekben felhalmozódik, mert túl hideg van ahhoz, hogy elolvadjon. Így rendes körülmények között a hóréteg nyáron, hirtelen olvad fel, amikor ehhez elég meleg és közvetlen napfény van.
  2. A magasabb téli hőmérséklet miatt viszont csak vékonyabb hótakaró épül fel, amely kevésbé tart ki tavasz végéig-nyár elejéig. Ahhoz tehát már túl meleg van ilyenkor, hogy rendesen felgyűljön a hó, ahhoz viszont túl hideg, hogy a szokásos nyári időszakhoz mérhető tempóban olvadjon.
  3. Ezért a vékonyabb hóréteg már télen olvadni kezd, viszont lassabban, ami miatt nagyobb része párolog el vagy isszák fel a növények, mint ha nyáron a nagyobb meleg és több közvetlen napfény miatt hirtelen olvadna. Így kevesebb víz jut el a folyókba és föld alatti víztározókba.
  4. Ez a jelenség felborítja a vízkörforgást azokon a területeken, ahol a víz jelentős része származik az olvadó hóból, például az Egyesült Államok nyugati hegyvidéki tájain.

Tehát röviden:

A felmelegedés miatt a hó korábban, de lassabban olvad el, ami vízhiányhoz vezet.

A kutatást Keith Musselman, az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ munkatársa vezette. Az eredményeket bemutató tanulmány a Nature Climate Change szaklapban jelent meg.