Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kézfejet ültettek át egy felnőttnek

2017.02.28. 20:12

A világon először ültettek át kézfejet egy olyan felnőtt betegnek, aki anélkül született. A lengyelországi Wroclawban végrehajtott sikeres műtét után a férfi már képes ujjai mozgatására.

Az MTI híre szerint az operáció 13 órán tartott. Az első néhány nap után a szervezet nem utasította el a transzplantált végtagot. A kar ugyan még mozdulatlan, de a beteg képes mozgatni ujjait, ami jó jel. Minden nappal nő az esély arra, hogy minden rendben lesz, közölte Adam Domanasiewicz professzor, a műtétet végrehajtó sebészcsoport vezetője.   Az átültetett kézfej egy elhunyt emberé, a páciens egy 32 éves férfi.

A végtagátültetés veleszületett rendellenességgel bíró beteg esetében számos ok miatt bonyolult eljárás, a műtétet nehezítő tényezők között van például, hogy a sebészeknek fejletlen szövetekkel, köztük erekkel, idegekkel és csontokkal kell dolgozniuk és egyes esetekben lehetetlen összekötni a szövetrendszereket, - magyarázta a professzor.  

A beteg esetében a csontokat a csukló fölött illesztették össze, ám a beteg karjának idegei annyira sorvadtak, erei oly vékonyak voltak, hogy azokat jóval magasabban az alkaron kötötték össze.

A professzor hangsúlyozta, hogy a világon először végeztek kézátültetést végtag nélkül született felnőtt betegen, csecsemők esetében már volt hasonló műtét Indonéziában és Kanadában, amikor sziámi ikreket választottak szét.