Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfedezték a világ legnagyobb vízalatti metánkészletének forrását

GettyImages-630664546
2017.02.28. 19:01

Brit kutatók felfedezték a világ legnagyobbjaként ismert, Közép-Amerikától egészen Hawaii szigetéig tartó vízalatti metánkészlet forrását - írja az Independent

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói hat hétig keresték a Csendes-óceáni metán forrását. Ezt végül a tengerfenéken találtak meg, az itt lakó, oxigénmentes környezetet kedvelő baktériumok termelik a gáz legnagyobb részét. A legtöbb metán a 300 és 500 méter közti sávban található meg, ahonnan a kutatók elmondása szerint normális esetben soha nem is fog feljönni. 

Ha a gáz a felszínen lenne, akkor viszont hamar ki is jönne a vízből, erre pedig a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb az esély. Az egyik kutató elmondása szerint a melegedés hatására a baktériumok számára előnyös oxigénmentes zónák egyre vastagabbak lesznek, ezáltal közelebb kerülnek a felszínhez. Ez egyébként a vízi élővilág számára is sötét jövőt fest, ebben a környezetben ugyanis nagy része elpusztul.

Az emberi beavatkozás, mint például az olajfúró tornyok építése is okozhat problémát. Ez felkavarhatja a vizet és a felszínre hozhatja a metánban dús réteget. Emellett az is problémát jelenthet, hogy nemcsak természetesen alakulhatnak ki a korábban említett oxigénmentes zónák, hanem akkor is, ha nagy mennyiségű trágyát öntenek a vízbe. Ilyenre példa többek közt a Mississippi torkolata. 

Dr. Felicity Shelley, a kutatócsoport egyik tagja elmondta, ez a kutatás is rámutatott arra, milyen keveset tudunk az óceánról és annak felmelegedésre gyakorolt hatásairól. Szerinte ha többet tudnánk az óceánban lévő üvegházhatású gázok koncentrációjáról, az a szén körforgásában megbújó lyukakat is segíthetne befoltozni.