Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Az elefánt a legkevesebbet alvó emlős állat

2017.03.02. 09:43

Bár a fogságban élő elefántokról már sok tanulmány született, a vadon élő elefántokat még sokkal kevésbé vizsgálták a tudósok. Dél-afrikai kutatók most Botswanában követtek két elefántot öt héten át, hogy megfigyeljék a természetes alvási szokásaikat, és megállapították, hogy minden emlős közül a vadon élő afrikai elefántok alszanak a legkevesebbet – írja a BBC.

Az állatkertben élő elefántok napi 4-6 órát alszanak, de a vadon élő társaik csak 2 órát, azt főleg éjszaka. De olyan is volt, hogy a két megfigyelt egyed akár napokig folyamatosan ébren volt, miközben nagy távolságokat tettek meg. A könnyebb alvással és álmodással járó REM-fázisba pedig csak három-négy naponta jutottak el, amikor nem talpon, hanem lefeküdve aludtak.

Úgy tűnik, az elefántok csak három-négy naponta álmodnak. Figyelembe véve, hogy jól ismert, milyen jó a memóriájuk, ez megkérdőjelezi az REM-alvás memóriakonszolidációban játszott szerepére vonatkozó elméleteket

– mondta Paul Manger, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem kutatója, aki szerint a kevés alvás valamilyen módon kapcsolatban állhat az elefántok nagy méretével.

Az állatok megfigyeléséhez egy bőr alá erősített aktivitásmérőt használtak, amely rögzítette, mikor alszanak, az alapján, hogy mikor maradnak mozdulatlanok legalább öt percen át. Giroszkópot is szereltek rájuk a kutatók, hogy az alvási pozíciójukat is érzékelni tudják.