16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Pótolhatják Máltán a leomlott Azúr ablakot

2017.03.09. 16:09

Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy az ország megpróbálja pótolni valahogy a szerda reggelre leomlott természeti látványosságot, az Azúr ablak nevű természetes kőhidat.

Az évmilliókkal ezelőtt két barlang beomlásakor kialakult mészkőhidat egy vihar döntötte össze, egy szemtanú szerint először a partot és a vízben álló sziklát összekötő kőív szakadt le, aztán mire elült a csobbanások habja, maga a szikla is elborult, így semmi sem maradt az évente turisták tömegeit vonzó látványosságból.

Muscat a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy „számos lehetőséget” megvizsgálnak, bár nem szükségszerűen arról van szó, hogy építenek egy mű-természeteshidat. (A délszláv háborúban felrobbantott mostari Öreg-hidat ugyan pótolták, de az teljesen más eset volt, bár annyiban nem, hogy oda is rengetegen jártak a híd miatt, illetve arról a hídról is ugráltak a mélybe őrülten bátor sziklaugrók.)

A Sky legfrissebb cikkéből az is kiderül, miért biztos, hogy az esetben nem sérült meg senki: a máltai hatóságok 2016 végén megtiltották, hogy bárki átmenjen a hídon, mert attól féltek, hogy az ember okozta erózió felgyorsítja az amúgy több tanulmány által is megállíthatatlan pusztulási folyamatot. Aki mégis átment rajta, de lebukott, 400 ezer forintos bírságot is kaphatott.

Javítás: korábban azt írtuk, hogy évek óta nem lehetett felmenni a sziklára, valójában a máltai hatóságok csak 2016 végén tiltották meg a dolgot.  • Tippek
  • Hírek