János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négyzetméterenként 192 liter eső esett Peruban

2017.03.24. 15:30

Hatalmas esőzéseket okoz a Peru partjainál kialakult klíma az dél-amerikai ország bizonyos régióiban. Az északi Piura és Tumbes régiókban néhány óra alatt négyzetméterenként mintegy 192,5 liternyi eső zúdult le a hét közepén, írja az MTI. 

Klímakutatók szerint a tengerpart menti El Nino jelenség még április közepéig idézhet elő a normálistól eltérő változásokat. A Csendes-óceán vize a perui partoknál 5,5 Celsius-fokkal melegebb, mint általában. A párolgás erős felhőképződést okoz, a felhők csapadékuktól az Andoknál trópusi eső formájában szabadulnak meg.

Szokatlanul nagy hullámzás miatt egy időre be kellett zárni 23 kikötőt is. Hogy milyen tényezők fejtik ki hatásukat Peru partjainál, a kutatók még a rendelkezésükre álló adatok alapján vizsgálják - mondta Norbert Hoffmann kutató. A hullámokat, ha elérik az átlagos hullámnagyság 2,5-szeresét, hullámszörnynek nevezik, ezek az 1970-es és 1980-as években még számos halálos áldozatot szedtek a hajósok körében. A mai hajóknál elsősorban a fedélzet sérül meg.

A szakértő feltételezése szerint a Csendes-óceán partján jellemző hosszanti irányú áramlat egy olyan áramlással találkozott, amelyet a Peru térségében jelenleg ható El Nino váltott ki. A viharok, földcsuszamlások és áradások 84 ember halálát okozták, emellett 25 ezer ház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná, 150 ezer megsérült.