Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Menetiránnyal szemben kering egy aszteroida a Naprendszerben

2017.03.30. 09:13

Legalább egymillió éve kering "menetiránnyal szemben" egy kis aszteroida a Jupiter pályájának közvetlen közelében. A mindössze három kilométeres szikladarab már mintegy ezer kört megtett a szokásos "menetiránnyal" szemben, írja az MTI Paul Wiegerre, a kanadai Londonban lévő Nyugat-Ontariói Egyetem kutatójára hivatkozva, aki munkatársaival a Nature című tudományos lapban mutatta be vizsgálatai eredményét.

A csak 2015-ben felfedezett aszteroida keringés közben nemcsak a Jupiterrel, hanem az azt követő mintegy hatezer másik aszteroidával való összeütközést is elkerüli.

A Naprendszer szinte minden égitestje ugyanabban az irányban, az óramutató járásával ellentétesen, kering, miképp a Föld a Nap körül. Ezt a mozgást nevezik a csillagászok prográd orbitális mozgásnak. A jelenleg ismert és számontartott 726 261 aszteroida közül csupán 82-nek a keringése retrográd, és a most bemutatott, BZ509 katalógusszámú aszteroida az egyetlen, amely ilyen közel van egy bolygó pályájához.

A Jupiter nehézségi erejének előbb-utóbb magához kellene vonzania az aszteroidát vagy eltérítenie pályájáról. Meglepő módon azonban a csillagászok számításai szerint a BZ509 már legalább egymillió éve stabil pályán mozog, ráadásul ez így marad legalább további egymillió éven át.

"A Jupiterhez egy kör megtétele alatt kétszer kerül viszonylag nagyon közel, de egyik alkalommal a Jupiter pályáján kívül, másik alkalommal azon belül van, így a bolygó zavaró hatásai érdekes módon kiegyenlítik egymást" - mondta Martin Connors, a kanadai Athabasca Egyetem kutatója.