Újra földközelbe kerül a Napot 5,4 évente megkerülő TGK üstökös

2017.03.31. 16:43

A Föld közelében halad el ezekben a napokban a Napot 5,4 évenként megkerülő 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák (TGK) üstökös, ami egy átlagos távcsővel látható, sőt jó látású emberek akár szabad szemmel is megfigyelhetik az egész északi féltekéről április végéig.

A zöldesen csillogó TGK április 1-jén, szombaton, 2 óra 53 perckor közelíti meg a legjobban a Földet, ekkor mindössze 21 millió kilométerre lesz tőle. Bár ezt követően távolodni fog bolygónktól, a Naphoz közeledve egyre világosabban kivehető lesz az égen. Távcsővel is azonban csak egy elmosódó foltként, egy kis fénylő felhőként lesz észlelhető, és a csóváját sem lehet látni majd, mert eltakarja a kómája (az üstökösök magja körül keletkező ködszerű gázfelhő). 

Az 1,4 kilométeres átmérőjével a szerényebb méretű üstökösök közé tartozó égitest április 12-én közelíti meg legjobban – körülbelül 160 millió kilométerre – a Napot, és bár április végéig látható lesz a Földről, az ideális idő a megfigyelésére április 7-8-ig tart, mert ezután a Hold egyre jobban fénylik majd, sőt április 10-én telihold lesz, ami majdnem lehetetlenné teszi az üstökös észlelését. Német csillagászok szerint a Sarkcsillag és Nagy Medve csillagkép között kellett keresni. 

A jégből, porból és kőzetből álló üstökös csillogó zöld színű, különleges szénmolekulái szinte fluoreszkálnak a Nap sugarainak hatására az űrben – hívták fel a figyelmet olasz csillagászok. Számításaik szerint a TGK fénye 6-os erősségű, vagyis épp a szabad szemmel láthatóság határán van, távcsőből elég egy 50 milliméteres objektívvel bíró. 

Az üstököst felfedezőiről és újrafelfedezőiről, egy amerikai, egy francia és egy szlovák csillagászról nevezték el. 1858-ban, 1907-ben és 1951-ben figyelték meg, és noha keringésideje mindössze 5,4 év, a köztes években nem látták. Csak a pályaszámítások mutatták meg 1951-ben, hogy e három évben észlelt üstökös egy és ugyanaz. Azóta jobban észlelték, visszatéréseit feljegyezték és megfigyelték. Április 1-én a legutóbbi 100 év legjobb láthatóságát mutatja az üstökös – olvasható a Vega Csillagászati Egyesület honlapján. Az 1858. május 31-én felfedezett üstökös legközelebb 2022-ben teszi tiszteletét a Föld közelében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön