Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az internet atyja kapta a Turing-díjat

2017.04.04. 17:21

Tim Berners-Lee, a világháló (World Wide Web) feltalálója kapta idén az informatika Nobeljeként számon tartott Turing-díjat – írja az MTI.

A tragikus sorsú második világháborús kódfejtőről, Alan M. Turing brit matematikusról elnevezett, egymillió dollárral járó díjat az Amerikai Informatikai Társaság (AMC) ítéli oda évente, és a Google finanszírozza. Az AMC kedden jelentette be, hogy az idei díjazott a 61 esztendős Tim Berners-Lee, akit 2004-ben lovaggá ütött II. Erzsébet királynő, és akit a XX. század száz legfontosabb személye között nevezett meg a Time magazin.

Bernes-Lee a pályafutása megkoronázásaként értékelte a Turing-díjat, ugyanakkor elmondta, hogy szerinte az elismerés inkább a világhálónak, mint projektnek szól, és annak az erős nemzetközi együttműködésnek, amely munkájában segítette. 

Hogy wwwolt?

Timothy John Berners-Lee brit fizikus 1991. augusztus 6-án tette nyilvánossá a világ első weboldalát, az info.cern.ch-t, amit Genfben, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) székhelyén fejlesztett ki kollégája, Robert Cailliau támogatásával.

A következő fontos lépésre két év múlva került sor, amikor a net nyilvánosan használhatóvá vált, és megalkotója teljes mértékben lemondott a licenszdíjakról és a szabadalmakról. A programozók erre az alapra építve fejleszthették a netet, amin ma már több mint egymilliárd weboldal található. A világháló a hipertext és az internet eszközeinek összeházasításával az információk kényelmes elérését és globális megosztását egyaránt lehetővé tette.

Berners-Lee 1994-ben Bostonba költözött, ahol a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) megalapította a World Wide Web Konzorciumot (W3C). Manapság az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között osztja meg idejét, mint az MIT és az Oxfordi Egyetem professzora.

A tudós sokszor figyelmeztetett rá, hogy a világháló egyre inkább ki van téve a kormányzati és a üzleti szféra befolyásának, és minden eszközzel őrizni kell a rendszer nyílt, semleges jellegét.