Két új magyar kutatóközpont indul EU-s támogatással

2017.04.11. 13:50

Összesen több mint 22 milliárd forintból jön létre két kutatási kiválósági központ Magyarországon – írja az MTI a beruházást végző konzorciumokat koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közleménye alapján.

A két magyar vezetésű konzorcium összesen 8 milliárd forintot nyert az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján, ezt állami források és a részt vevő intézmények hozzájárulása egészítik ki.

  • A Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM-MOLMEDEX) a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. A központ a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem összefogásával valósul meg 15,6 milliárd forintból.
  • A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ (EPIC) 6,5 milliárd forintból jön létre, és az ipar számára nélkülözhetetlen kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztését célozza. A konzorcium résztvevői – a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Fraunhofer Intézet – többek között az innovációs folyamat felgyorsítására, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítására, illetve a magasan képzett kutatók utánpótlásának biztosítására törekednek.

A Teaming pályázati felhívására 27 országból 169 pályázat érkezett. A projektindító rendezvényen Pálinkás József, az NKFIH elnöke óriási sikernek nevezte, hogy a tíz győztes pályázatból kettő magyar vezetésű konzorciumokhoz kötődik. Robert-Jan Smitst, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatója a budapesti rendezvényen elmondta: a nyertes pályázatok európai szinten is változást hozhatnak a tudomány és innováció terén.  • Tippek
  • Hírek