Olivér
4 °C
8 °C

Reszkess, nemzetem: Magyarország félelemtérképe az Indexen

hun
2017.04.12. 07:20
A terroristáktól és a korrupt politikusoktól kell félteni leginkább Magyarország jövőjét a magyarok szerint, a civil szervezetek ártalmatlannak látszanak. Závecz Researchcsel közös közvélemény-kutatásunkban azt vizsgáltuk, mitől féltik az emberek a nemzetet. Eszerint a zsidók és az Orbán-kormány hasonló mértékű veszélyt jelentenek, a cigányok és az idegengyűlölők réme egymással vetekedik. A feministák még nem olyan félelmetes mumusok, mint amilyennek szeretnék láttatni őket, a muszlimpara viszont elsöprő erejű.

A mi lenne jó, mi tenne boldoggá, kit szeretnénk szeretni típusú kérdések elég macerásak, az ilyen pozitív dolgokra sokszor nem könnyű válaszolni – különben is: a modern politikában annak van esélye, aki hihetőbb rémekkel tudja benépesíteni a nemzeti képzeletet. A félelempolitika szabályaihoz és a kollektív szorongáshoz alkalmazkodva ezért azt vizsgáltuk közvélemény-kutatásunkban, mi a félelem aktuális tárgya Magyarországon. Szerelmi csalódással, matekdolgozattal és más privát nyavalyákkal nem törődünk, csak olyan magasztos, közös rettegésekkel, mint a globális háttérhatalom és egyéb erők nemzetellenes ügyködései, nem beszélve a multikról, az idegenekről, az idegengyűlölőkről. És saját vezetőinkről.

Mit tudunk, miért ezt kérdeztük?

A reprezentatív telefonos közvélemény-kutatás 1000 fő megkérdezésével történt márciusban. Az itt elemzett kérdés módszertani kísérletnek is tekinthető, nem szokás ennyire különböző létezőkre egyetlen kérdésben rámenni: itt együtt vizsgáltuk belföldi és külföldi entitások, kisebbségi csoportok, összeesküvés-elméletek által képzelt erők és valós szervezetek, ideológiai, politikai és társadalmi alakzatok által kiváltott félelmeket. A kutatásban ehhez kapcsolódó további kérdéseket is feltettünk, az ezekre kapott válaszokat a következő napokban két további cikkben mutatjuk majd be.

Gondolta volna, hogy a kormányközeli oligarchák veszélyesebbek a globális háttérhatalomnál?

És hogy a Jobbik épp annyira félelmetes, mint a multik? Na és hogy a liberálisok és Putyin egymás sarkában törnek a nemzet ellen? Márpedig a magyar válaszolók összességében így látják a dolgok állását – miközben persze nem ugyanazok paráznak például az idegenektől és az idegengyűlölőktől. Kivéve, amikor mégis.

Na de jöjjön a félelmetes lista élmezőnye, aztán belemegyünk a részletekbe.

Rögzítsük tehát a tényt: 2017-ben Magyarországon a terroristák a legfélelmetesebbek, dobogón még a korrupt politikusok és a migránsok, de jönnek a muszlimok és a kormányközeli oligarchák is. A top 5 összetétele önmagában is érdekes: eszerint

a magyar nemzet két dologtól tart igazán: a menekültválsághoz kapcsolt csoportoktól és a saját politikai elitjétől.

Félelmetes idegenek, félelmetes idegengyűlölők

Nem vizsgáltuk, hogy milyen mélyebb asszociációk kapcsolódnak az említett csoportokhoz, de az uralkodó politikai kommunikáció alapján feltételezhető, hogy sokak számára a terrorista, a migráns és a muszlim ugyanabba a jelentésmezőbe tartozik. Önmagában is extra magas érték, hogy 60 százalék szerint a muszlimok nagyon veszélyeztetik Magyarország jövőjét, az enyhe veszélyt érzőkkel együtt pedig már a döntő többség, az emberek négyötöde félti az országot tőlük. Miközben jelenleg csak 30-50 ezer muszlim él Magyarországon, a népesség 0,3-0,5 százaléka. Ha racionális magyarázatot próbálunk keresni erre, azt mondhatjuk tehát, hogy ez maximum a jövőtől való félelem, de korábbi, kifejezetten az idegenellenességet vizsgáló kutatásunk után ismét megerősödött, hogy az elmúlt két évben már a muszlimoké/araboké a legelutasítottabb csoport, megelőzve a cigányokat.

A cigányságról 32 százalék gondolja azt, hogy nagy veszélyben van miattuk az ország jövője, az enyhe veszélyt szimatolókkal együtt már az emberek közel kétharmada érez így – és ez mégis viszonylag kedvezőbb adat, de csak ha a még nagyobb iszlamofóbiával vetjük össze. Minden negyedik ember szerint a zsidók is nagyon veszélyeztetik Magyarország jövőjét.

Miközben sokan tartanak a kisebbségi csoportoktól, a válaszolók kétharmada szerint az idegengyűlölőktől is komolyan félni kell. Jelentős a közös halmaz is. Bár azt hihetnénk, előbb-utóbb mindenkinek kell egy fő démont választania magának, a félelmek logikája valahogy máshogy működik: azok közül, akik szerint a cigányság vagy a zsidóság miatt súlyos veszélyben van az ország, 35-37 százalék párhuzamosan azt is gondolja, hogy az idegengyűlölők miatt is súlyos veszélyben vagyunk.

Sötétben bujkáló háttérhatalom (az Orbán-kormány bosszút forral)

A cigányok és a zsidók közé szorult felmérésünkben a globális háttérhatalom. Az emberek 33 százaléka szerint ez a rejtélyes társaság nagyon nagy mértékben veszélyezteti szép hazánk jövőjét, további 40 százalék szerint a veszély enyhe, de létező; a magyarok közel háromnegyede tehát fél a háttérhatalomtól, bármi legyen is az. Ez a szám magasabb, mint ahányan korábbi felmérésünkben háttérhatalom-hívőnek vallották magukat – akkor 25 százalék teljesen, 20 százalék pedig részlegesen értett egyet azzal az állítással, hogy „a világot valójában nem a közismert szervezetek és politikusok irányítják, hanem egy rejtőző, mindent behálózó háttérhatalom”. A magyar szavazók 45-70 százalékáról beszélünk tehát; aki őket meg tudja szólítani, simán hozza a kétharmadot.

A zsidók után rögtön az Orbán-kormány jön mint a nemzetet fenyegető tényező – az emberek negyede szerint nagy, egy másik negyede szerint enyhe mértékű veszélyben van a haza a regnáló kormány miatt. Hasonló arányban gondolják a megkérdezettek nemzetveszejtőnek a baloldali ellenzéket és a Jobbikot is, valamint a liberálisokat – utóbbi esetben nem szűkítettünk hazai ágensekre.

A régóta démonizált liberálisok mellé a jobboldali szótárban az utóbbi időben hozzácsapódott a feminista mint járulékos gonosz, illetve – megszorításokkal – a civilek is. Felmérésünk szerint össztársadalmi szinten még nem sikerült ezt lekövetnie a közvéleménynek: a feministákat 18 százalék tartja nagyon veszélyesnek (itt azért látni fejlődési potenciált), a magyarországi civilektől azonban csak öt százalék retteg – korábban részletesen vizsgáltuk, hogy a civilellenes kampányból mire és mennyire fogékony a magyar közönség.

Juncker ijesztőbb Putyinnál

Ellentmondásos, hogy a multikat mennyire tartják veszélyesnek az emberek: bár csak 18 százalék tart tőlük nagyon, az enyhébb ódzkodást is beleszámítva már az emberek fele fejezte ki az ellenérzéseit. Végezetül: a külföldi hatalmak közül az amerikai vezetőktől tart Magyarország a legkevésbé – hogy ebben mennyire van Trumppal kapcsolatos tudatosság, más lett volna-e az eredmény a magyarok által egyébként jobban kedvelt Obama alatt, nem tudjuk.

Sokatmondó, hogy az Európai Unió és Oroszország vezetőit összességében nagyjából hasonló mértékben látja félelmetesnek a magyar – de Junckeréktól némileg jobban tart, mint Putyintól. (És konkrétan jobban is utálja az előbbit.)

Következő cikkünkben ezzel folytatjuk: a különféle félelmek közepette mennyire fordul a Nyugat felől Keletre a magyar közvélemény.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?