Virág
0 °C
2 °C

Sikeresen csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

2017.04.20. 20:55

Órákkal a kazahsztáni Bajkonurból való felbocsátását követően sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz MSZ-04 űrhajó, fedélzetén az orosz Fjodor Jurcsihinnal és az amerikai Jack Fischerrel – írja az MTI.

Az űrhajó a greenwichi középidő (GMT) szerint reggel 07:13-kor szállt fel és 13:18-kor érkezett meg a Nemzetközi Űrállomáshoz. A kapcsolódásra az érkezési időponthoz képest mintegy két órával később került sor, a két űrhajóst az orosz Oleg Novickij, az amerikai Peggy Whitson és a francia Thomas Pesquet fogadta az űrállomáson.

Az eredeti tervek szerint csütörtökön két orosz űrhajósnak kellett volna felszállnia, ám a Roszkoszmosz 2017 tavaszától a Nauka labormodul 2018 őszén tervezett csatlakoztatásáig háromról kéttagúra csökkentette az űrállomás orosz személyzetét. Ebben az időszakban az állomáson háromról négyre nőhet a más országokat képviselők száma.

A Szojuz MSZ-04-en megüresedő harmadik helyet a Roszkoszmosz felajánlotta külföldi űrhajósoknak, ám az idő rövidsége miatt nem találtak jelentkezőt. A két űrhajós mellett szabadon maradt harmadik ülésére ezúttal egy 70 kilogrammos teherkonténert rögzítettek.