Lukrécia
15 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Az első szénmentes nap az ipari forradalom óta

2017.04.24. 11:19

Múlt pénteken a teljes brit energiatermelés teljesen szénmentes volt, ami az ország történetének első ilyen munkanapja volt az ipari forradalom, vagyis a szénhasználat elterjedése – írja a Guardian.

Nagy-Britannia energiaellátása is igyekszik egyre nagyobb mértékben a megújuló források felé tolódni, illetve szén helyett inkább gázra támaszkodni. Ennek köszönhetően tavaly is produkáltak már rövidebb szénmentes periódusokat, de a leghosszabb ilyen eddig 19 óra volt. Ezt előbb múlt csütörtökön megismételték, majd pénteken be is állították az új, 24 órás rekordot.

A brit nemzeti energiahálózat szóvivője szerint a jövőben egyre több ilyen napra lehet majd számítani, ahogy fokozatosan kivezetik a környezetszennyező szenet az energiaforrások közül. 2015-ben még az energiatermelés 23 százalékárt volt felelős a szén, tavaly már sikerült 9 százalékra szorítani a részesedését. A kormány tavaly ősszel bejelentette, hogy 2025-re az utolsó szénerőművet is bezárják, hogy sikerüljön teljesíteni a klímaügyi vállalásaikat.

A brit szénmentes nap teljesítése szimbolikus eredmény is a klímaváltozás elleni globális harcban, hiszen 1882-ben Nagy-Britannia volt a világ első országa, amely szénalapú energiát kezdet használni.