Ötlépcsős tervet dolgozott ki a NASA a Mars meghódítására

2017.04.29. 00:14
Az első fázis jövőre indulna, és ha minden jól megy, 2033-ra eljut az emberiség a vörös bolygóra.

Ugyan Donald Trump a héten már arról szeretett volna biztosítékot kapni a NASA-tól, hogy még az ő hivatali idejében ember léphet a Marsra, ez jelenleg felettébb valószínűtlennek tűnik, már csak azért is, hiszen ugyanő egy hónappal ezelőtt írta alá azt a programot, amely a 2030-as évekre tervezi a bolygóra szállást - és sokan már ezt a célt is optimistának tartják.

A Futurism.com ismerteti a NASA programját, melynek a 2018-ban induló első fázisában azt a hat SLS-rakétát tesztelnék, melyek a Hold közelében létesítendő űrbázis (Deep Space Gateway - DSG) alkatrészeit szállítanák. A 2025-ben induló második lépcső alatt juttatnák el a Marsra szánt űrhajót (Deep Space Transport - DST) a DSG-re, és majd 2028-29 környékén költöznének be az asztronauták.

A harmadik fázisban hagyná el a DST a Föld-Hold rendszert 2030 után, majd a következő fázis már a Mars felszínén végzett vizsgálatokat jelenti, és 2033-ban kerülne sor a tervek szerint arra, hogy ember lépjen a Marsra.

Nehezíti a NASA dolgát, hogy jelenleg az amerikai összköltségvetés 0.5 százalékát kapja, míg a Holdraszállás idején ez a szám 4 százalék fölött volt. Ugyancsak kihívás, hogy az űrhajósok fizikai és mentális egészségét is biztosítsák, úgy, hogy hosszú évekig távol lesznek a Földtől. Sürgető lehet a NASA számára az is, hogy a vetélytársak - a Boeing és a SpaceX - már 2025-re tervezik a Mars meghódítását. Több űrkutató ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.  • Hírek
  • Bankszámla