Jenő
-3 °C
6 °C

Ötlépcsős tervet dolgozott ki a NASA a Mars meghódítására

2017.04.29. 00:14
Az első fázis jövőre indulna, és ha minden jól megy, 2033-ra eljut az emberiség a vörös bolygóra.

Ugyan Donald Trump a héten már arról szeretett volna biztosítékot kapni a NASA-tól, hogy még az ő hivatali idejében ember léphet a Marsra, ez jelenleg felettébb valószínűtlennek tűnik, már csak azért is, hiszen ugyanő egy hónappal ezelőtt írta alá azt a programot, amely a 2030-as évekre tervezi a bolygóra szállást - és sokan már ezt a célt is optimistának tartják.

A Futurism.com ismerteti a NASA programját, melynek a 2018-ban induló első fázisában azt a hat SLS-rakétát tesztelnék, melyek a Hold közelében létesítendő űrbázis (Deep Space Gateway - DSG) alkatrészeit szállítanák. A 2025-ben induló második lépcső alatt juttatnák el a Marsra szánt űrhajót (Deep Space Transport - DST) a DSG-re, és majd 2028-29 környékén költöznének be az asztronauták.

A harmadik fázisban hagyná el a DST a Föld-Hold rendszert 2030 után, majd a következő fázis már a Mars felszínén végzett vizsgálatokat jelenti, és 2033-ban kerülne sor a tervek szerint arra, hogy ember lépjen a Marsra.

Nehezíti a NASA dolgát, hogy jelenleg az amerikai összköltségvetés 0.5 százalékát kapja, míg a Holdraszállás idején ez a szám 4 százalék fölött volt. Ugyancsak kihívás, hogy az űrhajósok fizikai és mentális egészségét is biztosítsák, úgy, hogy hosszú évekig távol lesznek a Földtől. Sürgető lehet a NASA számára az is, hogy a vetélytársak - a Boeing és a SpaceX - már 2025-re tervezik a Mars meghódítását. Több űrkutató ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?