Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Húsz év után sikerült kideríteni egy halfosszíliáról, hogy 150 millió éves

2017.05.05. 21:25

Százötven millió évvel ezelőttről származik az a halfosszília, amelynek korát húsz évvel felfedezését követően sikerült meghatározniuk a kutatóknak, írja az MTI egy thaiföldi egyetem jelentésére hivatkozva.

A késő jura és a korai kréta kor közötti időszak egy eddig ismeretlen édesvízi halaként azonosított teremtmény a Khoratichthys gibbus nevet kapta az őt tanulmányozó thaiföldi és svájci kutatóktól. Azért így nevezték el, mert Khorat a beceneve annak a tartománynak (Nakhon Ratcsaszima), ahol a fosszíliát 20 évvel ezelőtt megtalálták. A megkövesedett maradványokat munkások fedezték fel egy építkezésen, majd átadták a tartományi egyetemnek.

Szakemberhiány miatt azonban a fosszília tanulmányozása csak 17 évvel később kezdődött meg, amikor egy svájci fosszíliaszakértő is csatlakozott a thaiföldi kutatókhoz.

A Khoratichthys gibbus egy 36 centiméter hosszú csontos hal volt, amely jellegzetes púppal rendelkezett a fej mögötti részén. A további vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a teremtmény az aligátorhalak első csoportjába, vagy evolúciójának legkorábbi szakaszába tartozhatott.