Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Az Atlanti-óceán visszaadta a 33 éve elmosott strandot

2017.05.09. 09:23

Harminchárom évvel azután, hogy heves viharok a tengerbe mosták az írországi Achill-szigeten fekvő Dooagh település strandját, az áprilisi dagályok annyi homokot hordtak a térségbe, hogy újraépítették a közkedvelt homokos partszakaszt, írja az MTI a The Irish Times hírére hivatkozva.

Az Írország nyugati partjainál fekvő Achill-szigetek 300 méteres homokos strandja az 1984-ben pusztító heves viharok nyomán vált sziklás, köves partszakasszá. A helyi lakosok áprilisban észlelték, hogy az Atlanti-óceán visszaépítette strandjukat, több tonna homokot sodorva a partra.

Keel és Dooagh települések panorámája 2009-ben
Keel és Dooagh települések panorámája 2009-ben
Fotó: Viv Lynch / flickr

"Ez nagyon fontos nekünk" – idézte a napilap Sean Molloyt, a helyi idegenforgalmi iroda illetékesét, aki emlékeztetett arra, hogy annak idején a népszerű strand négy szállodát és számos vendégházat "tartott el" a mintegy 2600 ember lakta szigeten.

"Achillnak már öt kékzászlós – jó vízminőségű – strandja van, most reméljük, hogy egy hatodikat is kék zászlóval fognak jutalmazni" – tette hozzá az illetékes.

Achill-sziget Írország legnagyobb part menti szigete, része annak az Atlanti-óceán menti turisztikai ösvénynek, amely az ország déli részétől húzódik északnyugatra, és amely számtalan turistát vonz az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságában.