Rafael
19 °C
33 °C

Kutyák segítik az autista gyerekeket a fogorvosnál

2017.05.09. 13:43

A fogorvosnál tett látogatás megterhelő élmény lehet sok gyermeknek, de különösen az autista fiatalok számára. Zavarhatják őket az arcukba világító fények vagy ijesztő lehet a műszerek hangja. Előfordulhat, hogy csak nyugtató beadása után lehet kezelni őket.

A terápiás kutyákat sok országban alkalmazzák az autizmussal élő gyerekek és egyéb rendellenességekkel élő emberek megnyugtatására. A Chilében élő Raul Varela azután kezdett foglalkozni a témával, miután észrevette, hogy autista gyermekének javultak a társas kapcsolatai a család labrador retrieverével töltött idő hatására, írja az MTI az AP híradása alapján.

Varela otthagyta a munkahelyét és megtanult terápiás kutyákat kiképezni kifejezetten az autista gyerekek megnyugtatására. Megalapította a Junto a Ti (Melletted) elnevezésű szervezetet, amely arra specializálódott, hogy autizmussal élő gyermekeknek nyújt kutyakíséretet a fogorvoshoz. A szervezet kizárólag szukákkal dolgozik, mert azokat könnyebb kiképezni erre a speciális feladatra.

Ahhoz, hogy egy kutya alkalmas legyen autista gyerek fogorvoshoz kísérésére, el kell viselnie a sikítást, a fúró hangját és képesnek kell lennie nyugodtan feküdni a gyerek ölében, még ha a szőrét vagy épp a fülét huzigálják is.

Varela kutyái eddig ötven gyereknek segítették átvészelni a kezelést egy Santiago de Chile-i Egyetem fogorvosi klinikáján, amely alkalmanként 45 chilei pesót (19 ezer forint) fizet a terápiás kutyákért.