László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ennyire ép dinoszauruszt még nem látott

2017.05.15. 11:41

Lenyűgöző állapotban konzerválódott dinoszauruszfosszíliát mutat be a kanadai Royal Tyrell Őslénytani Múzeum, ehhez foghatót még soha nem láthattunk – írja a CNN. A kiállításokon a dinóknak általában vagy csak a csontjait látjuk, vagy valami műanyag reprodukciót, ezúttal viszont a 110 millió éves állat eredeti mumifikálódott bőre és páncélzata tekinthető meg.

rtmp gfd nodosaur-uprepared
Fotó: Sue Sabrowski / Royal Tyrell Őslénytani Múzeum

A hat méter hosszú és több mint egy tonnás nodoszaurida úgy nézett ki, mint egy kisebb tank. A négy lábon járó növényevőt erős, tüskékkel borított páncélzat védte meg a ragadozóktól. A tudósok szerint egy áradásban lelte végzetét a nodoszaurusz, a folyó magával ragadta, és teste évmilliókon át az óceán fenekén hevert.

A kanadai múzeum és a National Geographic Society munkatársai együtt dolgoztak az új fajként azonosított állat kutatásán, és munkájuk eredményéről a National Geographic magazin júniusi számában közöltek cikket.

A maradványokat 2011-ben fedezték fel egy kátrányhomok-bányában, és hat év alatt körülbelül hétezer munkaórát tettek bele a kutatók a helyreállításba, hogy a leleteket be tudják mutatni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!