Minél öregebb az orvos, annál több a halott beteg

2017.05.18. 11:06

Az orvos életkorától is függ, hogy milyen gondoskodást kapnak a páciensek, derült ki a British Medical Journal tudományos lapban közölt tanulmányból.

A Harvard egyetem kutatói több mint hétszázezer kórházi feljegyzést tanulmányoztak, közel 19 ezer orvos időskorú pácienseivel kapcsolatban, és a statisztikák azt mutatták, hogy a halandósági ráta egyre magasabbra szökött az orvos korával összefüggésben - írja az Ars Technica.

A negyvenévesnél fiatalabb dokik körében a 30 napon belüli halandóság aránya csupán 10,8 százalék volt, és ez egészen az orvosok hatvanéves koráig nem változott számottevően. A 40-49 éves dokiknál az árny 11,1 százalék, míg 50 és 59 év között 11,3 százalék volt, ám 60 fölött már 12,1 százalékra felment, és a hetvenes orvosoknál már sokkal rosszabb volt a helyzet.

Egyelőre a kutatók is találgatnak, hogy mi lehet a változás hátterében. Elképzelhető, hogy a doktorok képességei romlanak, ahogy egyre idősebbek lesznek, vagy egyszerűen az ismereteik lesznek elavultak, míg a fiatal, frissen végzett orvosok az aktuális leghatékonyabb módszerek ismeretében gyógyítanak.   

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport